Pentru cei pasionați de naturã și priveliști memorabile, vârful Grosglokner din Austria este una din cele mai nimerite destinaþii de varã. Cel mai înalt punct al Alpilor Austrieci se aflã la altitudinea de 3798 de metri, înconjurat de regiunea Tirol și gãzduiește ghețarul Pasterze, unul dintre cei mai mari ghețari din Alpii Rãsãriteni. Aflat într-un parc național întins pe aproape 60 de kilometri pãtrați, foarte bine îngrijit și întreținut, masivul oferã priveliști spectaculoase și trãiri intense, atât pentru amatorii de senzații tumultoase, cât și pentru iubitorii de liniște zguduitoare – o liniște surdã, de poveste, cum nu poți gãsi decât la 4000 de metri, aproape de nori, unde timpul stã în loc agãțat de creste, iar frigul zãpezii este unul prietenos, aproape tandru.
Drumul spre vârf, pânã la nori, nu este anevoios, ci pavat cu soare și linii curbe, ușor de strãbãtut pentru șoferii experimentați sau cel puþin prudenți. Pe tot parcursul drumului, priveliștea nemaiîntâlnitã este cea care taie respiraþia, nu numai aerul alpin, rarefiat, pe care îl simți cu adevãrat curat de fiecare datã când își croiește drum spre plãmâni. Înconjurat de pãduri de conifere, muntele trãiește, naște viațã, respirã vãzând cu ochii, deschide porți nebãnuite spre frumos si angelic. Din când în când, câte o floare de colț se aventureazã, plinã de curaj, pânã la marginea șoselei, iar animalele nestingherite îșo croiesc drum prin vegetația luxuriantã pânã aproape de turiștii curioși, lãsându-i sã simtã pulsul naturii vii, generos comunicative. Vârfurile muntoase, aliniate într-o simetrie perfectã creatã de naturã, se ascund uneori în spatele norilor și așteaptã cuminți alt flux de luminã, un nou moment în care soarele sã își facã loc printre fâșiile de nori, sã taie umezeala și griul, pentru un nou început.
La altitudinea maximã troneaza ghetarul, o fâșie de apã devenitã staniol, înãlțându-și mândru dimensiunile spectaculoase deasupra pãdurilor. Câte un ochi de apã verde-smarald se mai ivește pe alocuri, ca martor al topirii, lãsând urme în albul imaculat al zãpezilor, marcând o curgere de mii de ani. Ochiul uman îl privește de la distanțã, și el rãmâne tãcut sub forța sutelor de priviri zilnice, lovit de mãreția exclamaþiilor și mirãrilor, așteptând mereu alți ochi și alte zâmbete. O zi petrecutã pe muntele Grosglockner poate fi cu adevãrat o zi pentru suflet, pentru încãrcarea energiei și creștere spiritualã, fiind o ocazie unicã pentru cunoașterea mãreției și farmecului acestei planete!
Iar daca aveti nevoie de o harta cu muntele Grosglockner din Austria, vedeti imaginea atasata.
loading...