Cartonul si avantajele sale in producerea de ambalaje

Cutiile de carton se folosesc in primul si primul rand la ambalarea de marfuri sau bunuri. Termenul „carton” se refera, de fapt, la aproape toate tipurile de hartie mai groasa decat hartia obisnuita, care are 80 de grame/A4. Pentru a se numi carton, hartia trebuie sa fie mai groasa de 0.15 mm. La confectionarea cutiilor sau a ambalajelor industriale nu se foloseste insa un carton atat de subtire, ci unul ondulat sau din gofraj. Acesta este intarit cu un strat de canelaj din fibre scurte presat intre doua placi de carton standard. Placile orizontale astfel obtinute sunt decupate si impaturite pentru formarea cutiilor pe care le cunoastem cu totii.

Stratul central de care va spuneam, este mai intai incalzit cu abur si trecut prin rolele de gofrare care formeaza crestele si canelurile pe care le vedem in profilul placilor de carton ondulat. Inainte ca adezivul sa se ususce, placile laterale sunt presate de ambele parti ale canelurii. Intregul proces este mecanic, inclusiv partea de decupare a rolelor.

De ce folosim carton la fabricarea cutiilor

De fapt cred ca veti fi putin surprinsi pentru ca sunt mai putin intalnite, insa datorita rezistentei cartonului se produc inclusiv piese de mobilier din acest material si coltare din carton pentru protejarea colturilor aparaturii sensibile (monitoare, laptopuri, televizoare, etc.) Adevarul este ca putem spune despre carton ca este ideal pentru confectionarea cutiilor si are toate calitatile ideale pentru protejarea, trasportul marfurilor dintr-o locatie in alta, mutarea sau arhivarea de documente. Totusi principalul motiv ramane izolarea buna a materialelor din interior. Al doilea este cu siguranta rezistenta, pentru ca straturile de canelura sunt rezistente la penetrare, iar cele exterioare la uzura. Canelura face cutiile mai solide si are rol de amortizare atunci cand cutia este supusa la presiune sau soc.

Este folosit nu doar la ambalaje industriale. Aproape toate tipurile de cereale, sau de detergenti pe care le gasim in supermarketuri se gasesc si in cutii din carton, pe langa ambalajele din plastic. Pentru ca sunt usoare, si usor de manuit, sunt achiztionate adesea si de persoane fizice care doresc sa isi mute mobilierul sau lucrurile dintr-un apartament in altul sau care vor pur si simplu sa depoziteze anumite bunuri in siguranta. Exista o multime de dimensiuni disponibile, asa ca nu va fi o problema sa gasiti exact marimea de care aveti nevoie. Multi oameni le folosesc si la protectia obiectelor fragile, pentru ca pot sustine o greutate destul de mare. Un alt avantaj evident este pretul deosebit de mic. Multe companii folosesc cutii de carton pentru arhivarea actelor si documentelor iesite din uz.

Din punctul de vedere al protectiei mediului, cutiile de carton sunt preferate celor din plastic. Este adevarat ca se taie copaci pentru a fi confectionate, dar macar acestea sunt reciclabile si biodegradabile. Insa si plasticul are avantajele sale: este mai usor, nu trebuie depusa atat de multa munca pentru obtinerea sa si nu se consuma la fel de multa energie. Aspectul este de asemenea preferat de unele companii care vor ca ambalajele lor sa arate sofisticat si sa fie personalizat cu usurinta.

Containerele de mari dimensiuni care transporta materiale grele, nu pot folosi cutii din carton pentru ca acestea nu sunt chiar atat de rezistente la presiune, asa ca vor opta pentru cutii din lemn sau chiar metal, mai ales cand bunurile transportate sunt lichide si au nevoie de ambalaje impermeabile.

GD Star Rating
loading...
Cartonul si avantajele sale in producerea de ambalaje, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Lasă un răspuns