Cum sa-ti pregatesti piticul pentru scoala

parent-elementary-school-student-go-hand-hand-light-background-back-school-concept

Trecerea de la ciclul prescolar la cel scolar este un pas important in evolutia copilului. Etapa gradinitei, desi importanta pentru dezvoltarea capacitatilor cognitive si de relationare, nu presupune mari responsabilitati. Odata cu transformarea in elev, apar primele sarcini mai serioase, ca respectarea unui program strict, a unor reguli de conduita mai putin laxe, organizarea penarului si a ghiozdanului. In plus, se face trecerea de la invatarea bazata preponderent pe joc la cea axata pe transmiterea si practica unor cunostinte, respectiv competente. Aparitia evaluarii in procesul educational este o alta noutate care poate face copilul sa se simta presat sau inconfortabil. In fata atator lucruri noi, adaptarea la scoala poate deveni o adevarata provocare emotionala, de aceea este important sa iti pregatesti piticul din vreme pentru preluarea rolului de elev.

Clarifica rolul scolii

Parintii au tendinta de a ignora nevoile si abilitatile copilului pentru a-si satisface orgoliul personal, astfel ca pun presiune pe ei pentru a obtine performante. Este important sa intelegi si sa-i explici si lui ca rolul scolii este de a-l ajuta sa se dezvolte, nu sa-l fixeze intr-o ierarhie. Asadar, nu-l certa si nu-l stresa prin comparatii cu ceilalti sau conditionari. Dezvoltarea emotionala este la fel de importanta pe termen lung ca insusirea unor competente si abilitati cognitive, iar pentru a evolua armonios trebuie sa stie ca esti aproape de el si il iubesti indiferent de rezultatele scolare.

Vezi si:  Brad artificial: 7 motive pentru a-l prefera in dezavantajul unui brad de craciun natural

Familiarizeaza-l cu noul mediu

Scoala nu trebuie sa fie o necunoscuta pentru copil, pentru ca ii va crea anxietate. Pentru a-l familiariza cu noul mediu, porneste de la asemanarile cu gradinita si explica-i, treptat, si noutatile. Accentuarea similaritatilor este mai importanta decat cea a diferentelor, pentru ca ii ofera confort mental si ii usureaza adaptarea. Mergeti in vizita la scoala inca de cand sunteti la gradinita si prezinta-i invatatoarea. In  cest mod copilul nu va experimenta sentimente negative in primele zile de scoala.

Pregatiti-va impreuna pentru scoala

Ia copilul cu tine la cumparaturile pentru scoala si asa-l sa aleaga penarul si alte rechizite. Libertatea de alegere creeaza sentimente placute si atasament fata de obiectele achizitionate si procesul educational. Prezinta-i diverse manuale si culegeri pe care le va folosi la clasa, incurajeaza-l sa probeze hainele cu care va merge la ore si pregatiti impreuna locul din casa destinat studiului si temelor.

Prezinta scoala intr-un mod pozitiv

Deseori, fara sa constientizeze acest lucru, parintii, bunicii si alte persoane din anturajul celui mic fac din scoala un soi de bau-bau, incercand sa obtina din partea acestuia comportamentul dorit. Daca ii prezinti scoala ca pe un loc negativ, unde va face numai ce vor ceilalti, unde trebuie sa stea cuminte si sa se teama de calificative si de doamna, este firesc ca cel mic sa experimenteze anxietate si chiar o frica puternica. Pune accent pe partile frumoase: noi prieteni, program mai scurt, activitati interesante, invatarea de lucruri noi. Daca tu ii transmiti entuziasm, atitudinea sa fata de scoala va fi deschisa si relaxata.

Vezi si:  7 sosuri pentru preparate culinare cu paste

Pastreaza un mediu familial cald si incurajator

Adaptarea la viata de elev nu este asa de usoara pe cat am crede. Este posibil ca cel mic sa experimenteze stres si neplaceri, asa ca domiciliul trebuie sa ramana un loc in care sa se reechilibreze emotional. Amana schimbarile pe care vrei sa le faci la casa sau o eventuala mutare in primul an de scoala al celui mic, evita conflictele si transmite-i calm si sprijin. Acest lucru nu inseamna sa il rasfeti sau sa-l protejezi excesiv, ci sa ii cultivi simtul responsabilitatii si autonomia cu cat mai mult calm si incredere.

Pregatirea prescolarului pentru trecerea la statutul de elev nu este mereu un lucru usor, insa depinde in mare parte de atitudinea ta si a apropiatilor. Tine cont de sfaturile pe care ti le-am prezentat, astfel incat piticul tau sa se adapteze cat mai repede.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns