Esti facut pentru facultate?

4La terminarea liceului multi elevi sunt dezorientati – sa se inscrie la facultate sau sa se reorienteze?

Toata lumea poate intra la facultate dar sunt multi care renunta pe parcurs. Cel mai adesea, primul an este cel mai dificil, deoarece este foarte selectiv si foarte diferit de atmosfera de confort creata de liceu. Iata cinci piste care te-ar putea ajuta sa te decizi daca esti facut sau nu pentru facultate.

Esti autonom? La facultate trebuie cel mai adesea sa lucrezi intr-o maniera autonoma. Listele interminabile cu bibliografie te fac sa te temi? Trebuie sa stii ca o buna cunoastere a metodologiei lucrarilor universitare – sinteze, comentarii de texte sau dizertatiile sunt cel mai adesea baza exigentelor profesorilor. Un spirit de sinteza deci si o buna reflexie vor fi valorizate in timpul cursurilor de la facultate.

Lucrezi asiduu? Ai impresia ca ritmul de lucru va fi mult mai lejer decat la scoala? Nu e chiar asa. Chiar daca prezenta la cursuri in amfiteatru nu este obligatorie, acesta te ajuta totusi la asimilarea programelor, a cunostintelor, la cunoasterea profesorilor si a principiilor acestora. Poti sa te interesezi si de la profesori cu privire la exigentele lor cu privire la examene.

Vrei sa te implici si in afara cursurilor? Numeroasele asociatii pentru studenti te vor ajuta sa te implici si in afara cursurilor si sa te integrezi si mai bine in viata de student. Nu neglija posibilitatea de a cunoaste si alti studenti cu aceasta ocazie. Voluntariatul iti permite sa participi la anumite activitati cu alti studenti si sa te faci remarcat.

Esti strategic? Alegerea optiunilor este un lucru crucial pentru studiile tale. Trebuie deci sa fii cat mai strategic pentru a face cele mai bune alegeri si pentru a te orienta cat mai bine. Vei reusi astfel sa urmezi cursurile in functie de viitorul tau parcurs profesional. Daca iti alegi ce iti place nu te vei mai simti depasit in sesiune in fata muntilor de cursuri de parcurs.

Esti curios? Daca te interesezi cu privire la specializari, la cursuri, pui intrebari la cursuri, vorbesti cu profesorii, esti la curent cu toate noutatile din domeniu, cu siguranta ca te vei face remarcat. Un alt element cheie de reusita este urmatorul – deschiderea ta inspre ceilalti. Trebuie sa discuti cu ei pentru a afla mici trucuri, sfaturi, informatii suplimentare, planuri cat mai bune… Poti afla chiar si cum sa faci proiecte de nota 10.

Nu uita ca primul an de reusita tine si de o pregatire adaptata. Trebuie sa tii cont de nivelul cerut, de filiere, de pretentii, etc.

Salvează

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns