In timp ce NASA a confirmat prezenta apei pe Luna, in special datorita vanturilor solare, joi, 14 septembrie, o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Hawaii a prezentat o noua teorie care adauga Pamantul in ecuatie.
Pamantul si Luna, mai strans legate ca niciodata? In octombrie 2020, NASA (Administratia Nationala pentru Aeronautica si Spatiu) a confirmat ca Luna continea apa sub forma de gheata. Desi prezenta acesteia poate fi explicata in special prin actiunea vanturilor solare, o noua cauza tocmai a fost scoasa la lumina. O echipa de cercetatori condusa de Shuai Li, om de stiinta la Scoala de Stiinte si Tehnologii ale Pamantului si Oceanului de la Universitatea din Hawaii la Mānoa, a publicat joi, 14 septembrie, in revista Nature Astronomy, un raport care implica si Pamantul in acest fenomen. Dar cum?
Apa detectata pe acest satelit este prinsa in mineralele care alcatuiesc regolitul lunar (un strat de praf de pe o planeta fara atmosfera). In plus, aceasta este supusa unor cicluri, guvernate in special de vanturile solare. Sub efectul acestora, regolitul „incarcat cu protoni (H+), duce la formarea de molecule de apa prin reactie cu atomii de oxigen prezenti in minerale”, explica Futurama intr-un articol publicat luni, 18 septembrie 2023. Exista acum o noua teorie complementara de luat in considerare.
Magnetosfera Pamantului creeaza apa?
In timp ce vanturile solare au un impact asupra crearii apei pe suprafata Lunii, magnetosfera Pamantului – campul de forta exercitat de campul magnetic al planetei albastre – ar putea, de asemenea, sa contribuie la crearea apei pe suprafata Lunii. Atunci cand Luna – care orbiteaza in jurul Pamantului – este ferita de Soare, ar putea totusi sa produca apa. „Fata vizibila a Lunii isi petrece aproximativ 27% din zi in coada magnetica a Pamantului, unde fluxul de vant solar este redus la aproximativ 99%”, explica specialistii in raportul lor. Cu toate acestea, potrivit studiului, nu se observa nicio scadere a cantitatii de apa atunci cand are loc acest fenomen.
Asadar, cum functioneaza?
Pamantul este inconjurat de magnetosfera sa, pentru a-l proteja de intensitatea soarelui. Cu toate acestea, vanturile solare au totusi un impact asupra sa, transformand aceasta „protectie” intr-o „coada” care ne urmareste planeta pe traseul sau. Luna trece chiar prin ea. Observand rezultatele obtinute intre 2008 si 2009 de Chandrayaan 1, o sonda indiana, astronomii nu au constatat practic nicio diferenta in ceea ce priveste crearea de apa pe Luna, indiferent daca aceasta este supusa vanturilor solare sau magnetosferei terestre.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/une-force-mysterieuse-produit-de-leau-sur-la-lune-11190177/
loading...