Traditia de a lansa lampioane zburatoare porneste din China antica si continua sa fascineze si sa captiveze la mii de ani de la primul lampion lansat pe cerul noptii. Simbolistica acestora a evoluat odata cu timpul, insa modalitatea de fabricare si esenta acestora s-a schimbat foarte putin. Lampioanele raman simboluri neafectate de timp a dorintei omului de a atinge cerul, fie si doar cu gandul.
Denumite si lampioane Kongming, acestea au aparut pentru prima data in perioada celor 3 regate, una dintre cele mai bine cunoscute perioade istorice chinezesti. Se spune ca au fost folosite pentru prima data de catre Zhuge Liang, denumit si Kongming, cancelarul Shu Han-ului. Acestea erau lansate pe timp de razboi ca simbol al sigurantei, din orasele care nu se aflau sub asediu sau care nu fusesera cucerite.
Lampioanele zburatoare, rugaciuni catre cer
In culturile asiatice, lampioanele sunt lansate in principal catre cer sau, in cazuri mai rare, pe apa si simbolizeaza mai intotdeauna rugaciuni trimise catre cer sau catre taramul spiritelor. In aceste lampioane, mesajele celor ce le lanseaza calatoresc departe pe cerul noptii si sunt deseori comparate cu dorintele puse stelelor calatoare.
In mod traditional, se cumpara lampioane simple pe care fiecare scrie dorinte sau picteaza desene simbolice si mai apoi sunt lansate catre cer sub forma de rugaciuni. Este o traditie care mai departe de simbolistica spirituala devine un spectacol incomparabil, chiar mai impresionant decat artificiile atunci cand intreg cerul se umple de lanterne zburatoare.
Pe langa desene si mesaje scrise, culoarea lampioanelor in sine are o simbolistica diversa:
Rosul: aceasta culoare simbolizeaza norocul, iar lampioane zburatoare de aceasta culoare sunt lansate atunci cand urmeaza un eveniment important precum o nunta, spre exemplu.
Rozul: este culoarea iubirii si simbolizeaza speranta pentru fericire in cuplu sau pentru indeplinirea unei iubiri neimpartasite.
Culoarea piersicii: este culoarea deciziilor si a oportunitatilor. In cadrul festivalurilor, lampioane de aceasta culoare se lanseaza atunci cand urmeaza luarea unei decizii foarte importante, schimbarea locului de munca sau a locuintei.
Portocaliu: portocaliul simbolizeaza bogatie.
Galben: este culoarea succesului la scoala sau in cariera. Se lanseaza impreuna cu mesaje si rugaciuni inainte de examene importante sau in speranta de promovare la locul de munca.
Alb: simbolul sanatatii si al longevitatii.
Albastru pal: aceste lampioane simbolizeaza speranta. Se lanseaza de obicei pentru a se indeplini un vis sau o dorinta.
Mov pal: culoarea idealismului.
Combinatia de culori, desene si mesaje diferite fac din fiecare lampion o rugaciune personala, acestea se inalta si strabat cerul purtand cu sine gandurile, sperantele si visele celor ce aprind flacara.
Simbol de sarbatoare
Mai departe de culturile asiatice si in mod special est-asiatice, ideea de lampioane zburatoare pierde din simbolistica religioasa si spirituala, dar castiga ca obiecte de decor si sarbatoare. Pe alte continente, aceste lampioane se lanseaza la fel cum se lanseaza artificiile, pentru a sarbatori un moment special sau au chiar cu scop pur estetic, putand fi vazute la nunti, petreceri sau evenimente speciale. In China moderna, ca si in multe alte tari din Asia, exista in ziua de azi sarbatori si festivaluri dedicate acestor lampioane zburatoare, dintre care cel mai cunoscut este Festivalul Lampioanelor, la sfarsitul sarbatorilor de Anul Nou Chinezesc.
loading...