In ultimul timp, procedura implanturilor dentare a capatat popularitate peste tot in lume, inclusiv in Romania. Odata cu ieftinirea materialelor si aparitia tot mai multor cabinete stomatologice de specialitate conduse de medici stomatologi cu experienta, pretul acestei interventii ce inlocuieste eficient, dar si mult mai placut din punct de vedere practic si estetic protezele, a scazut.
Tot mai multe persoane pot beneficia de solutii accesibile pentru implanturi dentare in cabinete dotate cu tehnologie si echipamente de ultima ora, insa implanturile raman totusi o investitie considerabila si de aceea cunoasterea modului corect de intretinere a implanturilor este foarte important.
Curatarea implanturilor dentare
Spre deosebire de proteze, implanturile dentare sunt permanente, in sensul ca nu se pot scoate pentru curatare. Din acest motiv, ele se comporta exact ca dintii normali atunci cand este nevoie de curatare si intretinere, iar la periaj acestora trebuie sa li se dea cel putin la fel de multa, daca nu chiar mai multa atentie decat dintilor naturali pentru a evita colorarea.
1. Implantul dentar se periaza ca si dantura naturala, de doua ori pe zi, insa atunci cand este posibil, se recomanda spalarea pe dinti chiar dupa fiecare masa. Atunci cand este imposibil, se poate utiliza ata dentara sau apa de gura. Atentie insa, anumite tipuri de apa de gura pot colora dantura, acestea trebuie evitate si folosite in schimb cele recomandate de medicul dentist.
2. Periuta de dinti ideala pentru curatarea implanturilor este una cu cap micut si cu maner ce se poate indoi la diverse unghiuri pentru a ajunge si in locurile mai greu accesibile. Periajul nu trebuie sa fie mai atent sau mai usor decat in zonele in care pacientul isi pastreaza dantura naturala. Durere in zona implantului sau sangerare in timpul periajului sunt motive de ingrijorare.
3. Periajul trebuie sa dureze in medie intre 2 si 4 minute.
Intretinerea implanturilor dentare
Desi implantul dentar este cea mai moderna si sigura metoda de tratament, acestea pot dezvolta in timp diverse probleme care pot fi evitate stabilind un program de vizite de rutina la medicul dentist. Orice problema depistata din timp poate fi rezolvata usor si adesea fara a fi nevoie de tratamente invazive.
Pentru a mentine sanatatea implantului, este important sa se urmareasca aparitia urmatoarelor simptome:
- dureri sau sangerari gingivale in zona implantului
- dureri de os
- inflamarea gingiei
- placa dentara si retragerea gingiei pana la punctul in care partea metalica a implantului devine vizibila
Oricare dintre aceste simptome necesita vizita de urgenta la cabinetul stomatologic frecventat. Ele pot avea diverse cauze si trebuie tratate inainte ca problemele sa rezulte in alte complicatii.
Medicii dentisti cu experienta pot observa aparitia unei probleme in ceea ce priveste aceste implanturi dentare chiar inainte de aparitia primelor simptome vizibile pacientului, de aceea vizita periodica este cu atat mai importanta. In ciuda acestor potentiale probleme, un implant dentar efectuat de catre un medic stomatolog cu o experienta vasta si al carei igiena este tratata in mod cat se poate de serios, are o durata de viata de cativa zeci de ani si nu va cauza pacientilor probleme sau neplaceri.
loading...