Statiunea balneoclimaterica Vulcana-Bai – un izvor tamaduitor

La nici 20 km de orasul Targoviste, in josul paraului Vulcana, la 380 m altitudine si imprejmuita fiind de dealuri inalte de aproape 600 m, intalnim statiunea balneoclimaterica Vulcana-Bai.

Avand in dotare 4 izvoare care dateaza documentar din 1837, statiunea ne ofera ape de toate felurile, numai buna pentru diversele cure de tratament din sfera aparatelor digestiv, ginecologic si locomotor. Astfel, gasim aici ape bromurate, salifere iodurate, sulfuroase si calcice, precum si clorurosodice si magneziene.

La inceputuri, aici se aflau cateva izvoare cu ape minerale reci si cu un puternic miros de sulf. Cu toate astea, era gustoasa si putea fi consumata atat de localnici cat si de animale. Partea interesanta este ca Vulcana nu a devenit asa cunoscuta datorita acestei ape sulfuroase, ci datorita unei ape minerale ce contine mult brom si iod.

La finalul secolului 19 erau cunoscute in zona 4 fantani bogate in apa minerala cu continut de iod, iar inainte de anii 1940 stim ca aici veneau persoane din toata Romania in ideea de a se trata de diferitele afectiuni de care sufereau.

Cativa ani mai tarziu, relateaza un portal de stiri online din Dambovita aproape de 1950 a aparut mareata idee de a se construi aici un sanatoriu pentru cei aflati in suferinta, ajutorul maret venind, desigur, de la aceste ape miraculoase, cele mai iodurate din regiunea europeana. Insa, toate astea au ramas la stadiul de idee, din pacate.

Ajungand mai aproape de zilele noastre, aflam ca in anii ’90 a inceput realizarea unei baze de tratare a afectiunilor, insa fara nici un randament. Desi se pot compara cu apele de la Vichy, apele de la statiunea Vulcana se pare ca nu mai ajung sa fie exploatate, decat de localnici.

Desi faima acestei statiuni balneoclimaterice a depasit granitele tarii, ea s-a ruinat cu timpul, devenind astfel de nerecunoscut, mai ales pentru cei care au avut norocul sa o prinda in zilele ei de glorie.

GD Star Rating
loading...
Statiunea balneoclimaterica Vulcana-Bai – un izvor tamaduitor, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns