Teste recomandate inainte de sarcina si in timpul sarcinii

analize laboratorCuplurile care isi doresc un bebelus sunt tot mai des indrumate de catre medicii specialisti sa realizeze o serie de teste genetice, inainte de conceptie. Conform medicilor, acestea sunt necesare pentru a evalua riscul genetic si nu trebuie ignorate, pentru ca ajuta la identificarea rapida si la tratarea eventualelor probleme.

Studiile recente arata ca tot mai multe femei apeleaza la teste genetice, inainte de a ramane insarcinate pentru a depista din timp gradul de risc genetic si pentru a se asigura ca bebelusul pe care il vor concepe va fi sanatos.

Starea de sanatate a viitoarelor mame trebuie corect evaluata de medicii specialisti, atat prin examene clinice cat si prin realizarea de teste de sange si de biologie moleculara. Acestea din urma pot fi realizate la orice laborator de analize Brasov sau din tara. Viitoarea mamica trebuie sa se prezinte cu scrisoarea de recomandare de la medicul specialist.

Teste recomandate inainte de sarcina

Daca viitorii parinti au varsta inaintata, se recomanda realizarea de teste genetice care identifica din timp riscul de anomalii cromozomiale. Aceste teste trebuie realizate de ambii parteneri, inainte de conceperea copilului.

Astfel de teste se recomanda si in cazurile in care unul dintre parinti prezinta riscul de a mosteni anumite boli, sau partenerilor care sunt in grupuri de etnie cu risc de a dezvolta anomalii genetice. In cazul in care orice laborator de analize Brasov nu a depistat un risc de dezvoltare a unor boli genetice se recomanda repetarea acestui tip de analiza dupa sarcina.

Teste recomandate in timpul sarcinii

Conform specialistilor, in cele 40 de saptamani de sarcina, viitoarele mamici trebuie sa treaca pragul laboratoarelor de analiza doar de trei ori, pentru a da probe de sange si urina. In plus trebuie realizate ecografiile de rutina care urmaresc evolutia corespunzatoare a fatului.

In primul trimestru de sarcina, se recomanda in primul rand realizarea unui test Papanicolau, apoi se vor recolta probe de urina si sange pentru urmatoarele teste: grupa sangvin, RH, hemoleucograma si glicemie. Tot in prima parte a sarcinii trebuie realizate si testele LUES, VDRL, Ac anti HIV, Ag HBS, TORCH. Aceste analize ofera informatii cu privire la starea de sanatate a mamei. Prin aceste teste se pot depista bolile grave care se transmit fatului si influenteaza evolutia.

Tot in prima parte a sarcinii sunt recomandate si testele genetice – dublu test – care poate depista anomaliile genetice.

In al doilea trimestru de sarcina se recomanda, femeilor cu varsta mai mare de 35 de ani, dar si celor care prezinta risc genetic realizarea triplului test. Tot in aceasta perioada trebuie repetat sumarul de urina, pentru depistarea infectiilor urinare, dar si un test de toleranta la glucoza, care depisteaza diabetul gestational. Tot la mijlocul sarcinii se realizeaza si ecografia morfologica a fatului.

In trimestrul trei trebuie repetate analizele de sange, realizate in primul trimestru, dar si testul de urina. Dupa saptamana 30 medicul specialist va recomanda si o ecografie morfologica fetala de trimestru trei. Aceasta va oferi informatii cu privire la pozitia bebelusului dar si informatii cu privire la buna functionare a sistemului cardiac.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns