Rezumat:
Intr-un studiu publicat in iulie 2024, cercetatorii au demonstrat ca un compus prezent in multe fructe si legume ar putea reduce semnele bolii Alzheimer. De asemenea, acesta ar putea prelungi durata de viata. Explicatii.
Dieta joaca un rol-cheie in prevenirea multor boli. In cazul bolii Alzheimer, aceasta ar putea permite creierului nostru sa lupte impotriva afectiunii neurodegenerative.
Pana in prezent, unele dintre studiile privind nutritia asociaza dieta mediteraneana cu o varsta mai inaintata de aparitie a bolii Alzheimer.
Cercetatorii din cadrul grupului „Culoarea si calitatea alimentelor” de la Facultatea de Farmacie a Universitatii din Sevilla, in colaborare cu grupul Dr. Marina Ezcurra de la Universitatea din Kent, Regatul Unit, au studiat efectul unui compus alimentar comun.
In studiul lor, publicat la 31 iulie 2024 in MDPI, ei demonstreaza ca un carotenoid ar putea incetini aparitia bolii.
Consumul de carotenoizi pentru a intarzia aparitia bolii Alzheimer
Cercetatorii au fost interesati de carotenoizi, pigmenti vegetali „responsabili pentru culorile rosu, portocaliu, galben si verde ale fructelor, legumelor, florilor si algelor”, care au proprietati antioxidante, potrivit Vidal. Pentru acest studiu, ei au extras carotenoidul din microalge.
Acestia au constatat ca acesta poate „incetini instalarea paraliziei asociate cu formarea placilor amiloide intr-un model al bolii Alzheimer” cu „intre 30 % si 40 %”, potrivit comunicatului de presa.
Aceasta este o descoperire interesanta, deoarece placile amiloide sunt „agregate care se formeaza in jurul neuronilor” si impiedica „neuronii si neurotransmitatorii sa functioneze corect”, dupa cum subliniaza Fundatia Alzheimer. Aceasta inseamna ca acest compus ar putea intarzia aparitia bolii.
Un compus susceptibil de a creste durata de viata
Munca lor sugereaza, de asemenea, ca „extractele de microalge pot fi utilizate pentru a produce alimente sau suplimente care promoveaza imbatranirea sanatoasa si previn dezvoltarea bolilor cronice legate de varsta”.
Ei estimeaza ca acest compus poate creste, de asemenea, durata de viata a unui nematod – un vierme de pamant, utilizat pe scara larga ca model animal de catre stiinta – cu 10% pana la 18%.
Ce alimente contin carotenoizi?
Compusul studiat de cercetatori este prezent in alimente precum „rosiile, morcovii, caisele, ardeii rosii, portocalele, mandarinele si fructul pasiunii”, potrivit comunicatului de presa.
Acesta are capacitatea de a fi absorbit eficient si se gaseste in numeroase tesuturi, inclusiv in piele, avand astfel „efecte pozitive asupra imbatranirii si longevitatii”. Acestea sunt rezultate preliminare foarte interesante, asa ca suntem in cautarea unei finantari pentru a continua aceasta linie de cercetare si pentru a afla prin ce mecanisme sunt produse aceste efecte”, a declarat Dr. Paula Mapelli Brahm, autor al studiului.
Sursa: https://www.marieclaire.fr/carotenoides-protege-contre-maladie-alzheimer-etude,1481895.asp
loading...