Combaterea sedentarismului la varstnici

Aged,People,Playing,Chess,Together,In,Day-care,Center

Stilul de viata sedentar in randul varstnicilor, poate duce la cresterea riscului de dezvoltare a obezitatii, a diabetului zaharat de tip 2 si a altor afectiuni asociate cu sindromul metabolic [1].

Persoanele in varsta au o probabilitate mai mare de a adopta un astfel de comportament, daca sunt la pensie, daca sufera de anumite afectiuni sau daca au devenit mai putin sociale de-a lungul timpului.

Citeste in continuare acest articol, daca ai in viata ta un batran cu un stil de viata sedentar, pentru a afla cateva metode de a reduce riscul afectiunilor asociate cu inactivitatea.

5 metode de combatere a sedentarismului la varstnici

Cand vine vorba de combaterea sedentarismului la seniori, trebuie luate in considerare mai multe aspecte, cum ar fi interesele acestora, independenta lor si orice potentiale probleme de sanatate existente.

Cateva metode care ar putea creste activitatea zilnica a varstnicului includ:

Gradinaritul

Gradinaritul este o ocupatie excelenta pentru seniori, deoarece nivelul de activitate poate fi ajustat in functie de fiecare caz in parte.

Daca batranul nu se poate apleca, poti opta pentru ghivece la nivelul pieptului sau poti alege plante mai putin pretentioase.

Un alt beneficiu al gradinaritului este sentimentul de realizare, fructele sau legumele crescute putand fi folosite pentru uz propriu sau oferite vecinilor, ceea ce creste astfel si activitatea pe plan social.

Activitati acvatice

Batranii cu dureri articulare pot beneficia de pe urma activitatilor acvatice, deoarece apa reduce impactul corpului asupra articulatiilor.

Aceste activitati sunt benefice si pentru varstnicii supraponderali, deoarece mersul prin apa poate ajuta la reducerea caloriilor, fara a pune presiune pe regiunile dureroase ale corpului.

Chiar daca inotul este de obicei prima activitate asociata cu apa, afla ca exista si clase de aeorbic acvatic, care ar putea ajuta la intreruperea sedentarismului.

Activitati fizice in propria casa

Daca din diferite motive, batranul nu doreste sa paraseasca locuinta, poti opta pentru aparate si exercitii care pot fi efectuate chiar si in fata televizorului, cum ar fi mersul pe banda rulanta sau pe bicicleta statica.

Incearca sa stabilesti impreuna cu seniorul o rutina zilnica de exercitii, pentru a crea un stil de viata mai activ si mai putin predispus la afectiuni.

Yoga

Atunci cand batranul sta prea mult pe scaun sau in pat, este posibil ca muschii si incheieturile sale sa fie mai rigide si mai dureroase.

Yoga reprezinta o optiune buna, atat pentru a pune in miscare corpul, cat si pentru a ameliora durerea prezentata.

In functie de preferintele varstnicului, poti alege sa il inscrii la clase de yoga dedicate batranilor, lucru care il va face si mai social, sau poti sa alegi clase online sau inregistrate, pentru a le realiza singur, in propria casa.

Alege rutina corespunzatoare pentru batranul din viata ta si stabileste cu el un orar de exersare, in functie de recomandarile medicului.

Inscrierea batranului intr-un grup social

Unul dintre motivele sedentarismului in randul seniorilor este viata izolata pe care o traiesc. Fie ca este vorba de pierderea partenerului sau plecarea copiilor si a prietenilor, multi batrani nu mai au motive pentru care sa se ridice de pe scaun.

Inscrierea seniorului intr-un grup social, care ofera diferite activitati cum ar fi rummy, table, sah sau dans, poate oferi varstnicului motivul necesar pentru a face o schimbare in viata sa.

Inactivitatea poate duce la aparitia anumitor afectiuni odata cu inaintarea in varsta. Asigura-te ca seniorul isi mentine stilul de viata activ, fie prin implicarea zilnica a familie, fie prin alegerea optiunilor de ingrijire la domiciliu sau camin.

Pe langa prevenirea afectiunilor asociate cu sedentarismul, socializarea si stilul de viata activ, pot creste semnificativ calitatea vietii batranului si pot preveni sentimentul de singuratate.

Afla care sunt interesele si dorintele batranului si alege optiunea cea mai buna pentru a-i oferi un stil de viata cat mai activ.

Referinte:

  1. Harvey, Juliet A, et al. “Prevalence of Sedentary Behavior in Older Adults: A Systematic Review.” International Journal of Environmental Research and Public Health, MDPI, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3881132/. Data accesarii: 06.11.2022
GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns