Hemoleucograma Completa: Ce Este si De Ce Este Importanta

Hemoleucograma Completa

Hemoleucograma completa este una dintre cele mai comune analize de sange efectuate pentru evaluarea starii generale de sanatate. Aceasta analiza ofera informatii esentiale despre diversele componente ale sangelui, inclusiv celulele rosii, celulele albe si trombocitele.

Ce Este Hemoleucograma Completa?

Hemoleucograma completa este o analiza de sange care masoara numarul si tipul diferitelor celule din sange. Printre acestea se numara:

 • Celulele rosii (eritrocite): Transporta oxigenul din plamani catre restul corpului.
 • Celulele albe (leucocite): Ajuta la combaterea infectiilor.
 • Trombocitele (plachete): Contribuie la coagularea sangelui.

In cadrul hemoleucogramei complete, se masoara si hemoglobina (proteina din celulele rosii care transporta oxigenul) si hematocritul (procentul de sange compus din celule rosii).

De Ce Este Importanta Hemoleucograma Completa?

Hemoleucograma completa joaca un rol esential in diagnosticul si monitorizarea multor afectiuni medicale. Printre motivele pentru care medicii recomanda aceasta analiza se numara:

 1. Detectarea infectiilor si inflamatiilor: Cresterea numarului de celule albe poate indica prezenta unei infectii sau inflamatii.
 2. Diagnosticul anemiilor: Nivelurile scazute de celule rosii, hemoglobina si hematocrit pot indica anemie, o afectiune care necesita tratament.
 3. Evaluarea starii de sanatate generale: Hemoleucograma completa este adesea inclusa in examinarile de rutina pentru a verifica starea generala de sanatate.
 4. Monitorizarea tratamentelor medicale: Pacientii care urmeaza tratamente pentru diverse afectiuni, precum chimioterapia, pot necesita hemoleucograme complete regulate pentru a monitoriza efectele tratamentului asupra sangelui.

Cand Este Recomandata Hemoleucograma Completa?

Medicul poate recomanda o hemoleucograma completa in mai multe situatii, cum ar fi:

 • Evaluarea simptomelor inexplicabile precum oboseala, slabiciunea, febra, inflamatii sau invinetiri frecvente.
 • Monitorizarea sanatatii generale in cadrul examenelor medicale de rutina.
 • Investigarea cauzelor unor infectii recurente.
 • Supravegherea efectelor tratamentelor medicale care pot afecta numarul de celule sanguine.

Concluzie

Hemoleucograma completa este un instrument de diagnostic vital care ofera o imagine clara a sanatatii sangelui si poate dezvalui o varietate de probleme medicale. Prin intermediul acestei analize, medicii pot identifica si trata prompt afectiuni precum anemia, infectiile si alte probleme de sanatate. Daca medicul dumneavoastra va recomanda o hemoleucograma completa, este important sa efectuati aceasta analiza pentru a va asigura ca aveti o imagine completa a starii dumneavoastra de sanatate.

Citeste mai multe informatii pe pagina noastra web.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns