Cum trecem de la obiceiurile alimentare obisnuite la hrana vie?

Înainte de CUM trebuie să ne răspunem la întrebarea DE CE? Să vedem foarte pe scurt de ce am face o astfel de schimbare?

“Alimentele voastre să fie medicamente, iar medicamentele voastre să fie alimente.” – spunea demult Hipocrate – părintele medicinei vestice. Hrana vie purifică si revigorează organismul, are puteri vindecătoare si se poate mândri, în acelasi timp, cu un gust foarte bun. Hrana nepreparată termic este principala sursă de enzime, substante vitale care nu pot fi fabricate. Corpul nostru conține două categorii de enzime: endogene (secretate de glandele digestive, cu rol în metabolismul celular) si eterogene (pe care organismul nu le poate produce si pe care le asimilăm din alimentație). Cu cat alimentația noastra conține mai multe enzime, cu atat energia vitală crește, suntem mai rezistenți, mai sănătoși si mai frumoși. Este cineva care nu dorește toate acestea? Alimentele cele mai bogate in enzime sunt germenii, legumele crude, semințele crude, fructele, sucurile din verdețuri (iarba de grâu, lucerna, iarba de orz etc.)

Deși beneficiile hranei nepreparate termic sunt recunoscute principial de catre toată lumea, totuși sunt prea puțini oameni dispusi sa faca pasul. Desigur, a fi diferit intr-o societate ca a noastră – în mare parte conservatoare – necesită un pret suplimentar in afara de acela de a ne schimba modul de viata in sine. Astăzi in Romania, a fi vegetarian, sau chiar si mai si, să consumi numai hrana crudă, este un gest care șocheaza societatea la modul general vorbind. Dar suntem siguri că in anii care vor veni, acest așa considerat handicap (de a fi vegetarian), se va transforma intr-o alternativa inteligenta de viață. Gogoasa, margarinele, zaharul alb si altele asemenea vor dispare de pe masa copiilor noștri si vor fi inlocuite cu salate crude, fructe, superfoods si alte alimente naturale, sanatoase, fara adaosuri de coloranți, fara potențiatori de gust, fara conservanți de sinteza.

Pentru cei care doresc dar nu îndraznesc incă să faca pasul catre o alimentație sănătoasă, oferim mai jos câteva sugestii de abordare a acestei transformări majore.

1. Asumati-vă hotărârea de a vă îmbunătăți regimul alimentar

Pentru a începe trebuie să luați o decizie fermă în această direcție. Este necesar ca hotărârea să fie ancorată puternic în motivația care vă determină să faceți această alegere de schimbare a modului de alimentație. Cei mai hotărâți oameni pe care i-am vazut sunt cei care nu mai au de ales, sănătatea lor fiind aproape complet distrusă. Dar nu e cazul să ajungem până acolo, nu-i asa?

Trebuie să fim conștienți că pentru mulți dintre noi, care suntem dependenți de gusturile intense ale toxicelor prăjeli si ale snaks-urilor cu glutamat, acesta schimbare se va dovedi dificilă la început. Așa că va trebui să fim perseverenți într-o primă etapă a schimbării. Dupa ce copul nostru se va elibera de sub vraja glutamatului și a grăsimilor

prajite, va fi capabil să recunoască adevarata hrană care îi conferă energie, sănătate și viață. Din acest punct, lucrurile se vor așeza de la sine, si totul a deveni mult mai ușor.

2. Reantrenați-vă simțurile

Ca specie, am evoluat de-a lungul a milioanelor de ani să ne placă gusturile hranei care este bună pentru dezvoltarea noastră. A durat mai puțin de un secol ca marea industrie alimentară să ne antreneze gusturile astfel încât să preferăm ceea ce ne distruge sănătatea. Au făcut aceasta creând hrana nesănătoasă cu gust bun. Multe alimente sănătoase au ceva zaharuri în componență, dar acestea nu sunt dăunătoare. Multe au un pic de MSG (monosodium glutamat), este adevărat, iar gusturile noastre au evoluat prin a place acest MSG. Marea industrie a decis să creeze MSG ul atrificial (codat E 621) care să fie adăugat mâncarii lipsită de viață, procesată pe bandă, pentru a avea un gust bun. Partea bună a lucrurilor este că îndulcitorii artificiali și potențiatorii de aroma sintetici au fost inspirați din hrana naturală, vie, așa că nu va fi greu să reînvățăm să ne placă din nou. Pentru aceasta trebuie un mic antrenament.

Prin renuntarea consumului alimentelor procesate, care toate contin aditivi, glutamati si alte produse de sinteză, veți inceta să mai vă mai agresați simturile cu aceste bombe chimice și în timp acestea vor reveni la normal. Iar gradat vor fi capabile să-și reamintească abilitatea de a gusta și de a se bucura de calitatea hranei naturale pe care o veti consuma cu multă plăcere.

Mai trebuie să ținem cont și de componenta emoțional-mentală. Tot acest proces de trecere va fi mult ușurat dacă ne vom schimba modul în care ne tratăm vegetalele. Dacă atunci când mușcăm dintr-o gulie gândim “E groaznică” atunci nu vom reuși să ne placă indiferent ce am face. Este deci absolut necesar să ne reconfigurăm perspectiva asupra vegetalelor.

3. Țineți-vă de program

În aceasta epocă a mâncării procesate și a zaharurilor omiprezente, “sărmana” hrană vegetală nu poate avea spontan succesul unui burger procesat chimic care a fost testat și adecvat cumpărătorilor țintă (un termen crud dar adevărat) de catre experți în psihologie și marketing. În aceste condiții, tranziția catre o hrană adevărată, organică, nu se va putea petrece peste noapte, în cele mai multe cazuri. Chiar dacă primele mese în care veți consuma preponderent vegetale organice, vă vor dezamăgi, continuați să le cosumati. După 2 săptămâni (în medie), corpul vostru va fi suficient de detoxifiat, vechile obiceiuri alimetare iși vor pierde din puterea de fascinație, și în cele din urmă, veți constata că vegetalele sunt chiar foarte bune, nu numai pentru sănătate, dar și la gust.

Nu renunțați doar pentru ca pizza încă vă face cu ochiul. Dacă tentația este prea mare, îngăduiți-vă o felie alături de o mare salată. Căteodată aveti nevoie să vă tratați cu compasiune. Nu este cazul sa fiți prea îngaduitori, dar nici să vă frustrați întratât încât să ajungeți să renunțati de tot pentru că este prea greu.

4. Beti sucuri din vegetale

Pentru aceasta este necesar să aveți un storcător performant in casă. Storcătoarele populare, prin centrifugare sunt eficiente, dar s-a observat că datorita frecării la trecerea prin razătoarea circulara, precum si la trecerea picaturii prin sită, o parte din enzime se pierd datorita creșterii locale a temperaturii. In plus, datorita spargerii sucului obținut in picături foarte fine, se mărește suprafata de contact cu aerul astfel încât o mare parte din suc este gata oxidată. Mai performante calitativ sunt storcătoarele prin masticație și presare la turație scăzută, care reduc mult încălzirea și oxidarea producând un suc de o caliate superioară.

Sucurile obținute se vor amesteca cu putină apă pură pentru a deveni mai ușor asimilabile. Se poate pune 1 parte apa la 3 parti suc. Proporția poate varia în funcție de gustul și percepția fiecăruia.

O altă cheie importantă pentru asimilarea sucurilor fresh este ca acestea să fie “mestecate” pentru a le amesteca cu enzimele din salivă. Saliva este pașaportul de intrare în organism a hranei, care astfel va fi recunoscută și asimilată cu o maximă eficiență. În consecință, nu dați sucul pe gât ca pe un medicament neplăcut. Din contră, gândiți-vă că este cea mai bună hrană care vă este in același timp medicament cât și furnizor de energie de o exceptională calitate. Savurați fiecare înghițitură!

5. Transformati legumele in dressing uri, supe, garnituri, topping-uri

Există deja site-uri specializate care cumuleaza o vastă experienta de raw cooking – hrană vie, care furnizează o extinsă bază de date de rețete raw care vă vor incita și vă vor uimi peste măsură. Măncarea crudă poate fi si aspectuoasă si delicioasă. Pentru ca și noi suntem pasionati ai bucatariei raw, vom posta rețetele proprii pe acest site, spre deliciul tuturor experimentatorilor.

Familiarizați-va gradat cu noile combinații de gusturi și savori. Lăsați simțurile să le descopere calitațile și analizați-vă cum va simțiti după o masă formată numai din crudități pregatite dupa rețete apetisante.

6. Incercati legume pe care nu le-ați mai consumat până acum

Mulți dintre oameni nu agreează vegetalele crude pentru că nu au încercat altceva în afară de morcovi sau salată. Dați o șansă și altor legume pe care nu le cunoașteți. Niciodată nu știi de unde sare iepurele. Am întâlnit tineri – clientela de bază a fast food-urilor, care nu auziseră de leurdă, de napi, de varză de Bruxelles sau de faptul că spanacul se poate consuma și crud, ca salata. Dar cu toate acestea, susțineau că nu le plac vegetalele. Lăsați deoparte părerile preconcepute și fiți curioși să redescoperiți textura, gusturile și calitățile specifice fiecărei legume, atât a celor pe care le consumați pentru prima dată cât și a celor care le-ați catalogat cândva ca fiind banale.

7. Nici o masa fara vegetale crude

Pentru aceasta, trebuie să va asigurați că aveți frigiderul aprovizionat cu legume proaspete din piață. Puneți-le la îndemână, pe raftul din față, pentru ca să vă atragă atenția de câte ori deschideți frigiderul. Este bine să fie gata spălate, pregătite pentru a fi mâncate. În felul acesta nu veți fi tentat să săriți direct la unt și brânză, pentru ca nu aveți timp să faceți o salată. Urmăriți să creșteți din ce in ce mai mult procentrul de crudități din hrana zilnică. Un procent 70% crudități 30% hrană preparată (vegetariană de preferat) este considerat că este suficient de bun pentru a ne menține sănătatea. Desigur, cu cat procentul de crudități, în special legume, urca spre 100%, nu numai că ne menținem sănătatea, dar vom beneficia de o calitate mult mai bună a vieții (tinerețe, vigoare, armonie corporală si emoțională etc.).

8. Mancati din curcubeu

Când ne gândim la vegetale, probabil ca mulți dintre noi ne gândim la verdețuri. Acestea sunt excepționale, dar vegetalele sunt intr-o larga varietate de culori de la roșu la violet, de la galben la portocaliu. Fiecare culoare vine cu un set preponderent de vitamine, minerale si gusturi pe masa noastră. Toate de dorit!

9. Consumati legume si fructe de sezon

Legumele crescute în flora locală, care sunt consumate in sezonul natural de coacere, și care în plus sunt crescute organic conferă cele mai minunate gusturi și desigur nutriția cea mai completă. În orașele mari din țara noastra sunt destul de greu de găsit legume organice (crescute pe soluri ingrășate natural, care sunt stropite cu soluții făcute în casă din plante naturale etc.). Dar nu este imposibil. Deja există ceva cerere pe piață astfel încăt să fie stimulată și oferta pe masură. De exemplu lângă București există ferma Dumbrava – certificata ecologic care face livrare acasă: (http://www.biodumbrava.ro). In sezonul rece când nu mai crește mare lucru, salvarea vine din partea semințelor germinate, care deasemenea conferă un complex de exceptie de minerale, vitamine și enzime și care pot fi crescute în propria bucătărie cu un efort minim.

Mai multe articole pe ArmoniaBio.ro

GD Star Rating
loading...
Cum trecem de la obiceiurile alimentare obisnuite la hrana vie?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns