Rezumat:
Insuficienta cardiaca este o afectiune a inimii ce presupune scaderea capacitatii acesteia de a pompa eficient sangele in organism. De obicei, insuficienta cardiaca se instaleaza progresiv si se agraveaza in timp, fiind rezultatul unor alte afectiuni cardiace sau non-cardiace [1]. Citeste in continuare si afla ce este insuficienta cardiaca, ce afectiuni o pot provoca si cum se manifesta!
Ce este insuficienta cardiaca?
Insuficienta cardiaca nu inseamna ca inima se opreste, ci munca sa de a pompa sangele este mai putin eficienta decat in mod normal. Sangele incepe sa se miste mai incet prin inima si vase, iar acest lucru conduce la cresterea presiunii la nivelul camerelor inimii. Pentru a compensa cresterea presiunii, fibrele musculare ale inimii incepe sa se alungeasca, insa in timp muschiul cardiac devine rigid si nu se mai poate contracta eficient pentru a pompa sangele in organism.
Care sunt cauzele insuficientei cardiace?
Printre afectiunile ce pot conduce la insuficienta cardiaca se numara:
- Boala arteriala coronariana – acumularea colesterolului la nivelul peretelui vaselor de sange responsabile de irigarea inimii conduce la ingustarea diametrului acestora, restrictionand fluxul de sange si aportul de oxigen si nutrienti la nivelul muschiului cardiac.
- Infarctul miocardic – blocarea unuia sau a mai multor artere coronariene intrerupe alimentarea inimii cu sange si conduce la aparitia cicatricilor la nivelul muschiului cardiac sau chiar la moartea celulelor.
- Afectiuni ce forteaza inima sa se contracte mai mult: hipertensiunea arteriala, bolile valvelor cardiace, afectiunile glandei tiroide, afectiunile renale, diabetul zaharat sau defectele structurale ale inimii prezente de la nastere.
Care sunt simptomele insuficientei cardiace?
Uneori, simptomele insuficientei cardiace pot fi absente sau inconstante, iar atunci cand apar, severitatea acestora poate varia semnificativ [2]. Manifestarile apar brusc in cazul insuficientei cardiace acute sau progresiv de-a lungul mai multor saptamani sau luni in cazul insuficientei cardiace cronice. Manifestarile insuficientei cardiace includ:
- dificultati la respiratie dupa efectuarea unei activitati fizice sau in repaus;
- senzatie de oboseala excesiva;
- extenuare in urma efectuarii unor exercitii fizice;
- senzatie de ameteala sau lesin;
- umflarea gleznelor sau a picioarelor [1].
Aparitia brusca a simptomelor sau agravarea acestora este o urgenta medicala si trebuie sa beneficieze cat mai rapid de asistenta medicala. Apeleaza numarul unic de urgenta sau prezinta-te la unitatea de primiri urgente daca te confrunti cu unul din urmatoarele simptome:
- durere in piept nou aparuta, inexplicabila si severa, insotita de dificultati in respiratie, stare de greata, slabiciune sau transpiratii;
- accelerarea ritmului cardiac (mai mult de 120-150 batai pe minut), in special daca este insotita de dificultati in respiratie;
- dificultati in respiratie care nu se amelioreaza in repaus;
- slabiciune brusc instalata sau imposibilitatea de a misca mainile sau picioarele;
- durere de cap severa, aparuta brusc;
- lesin [2].
În concluzie, insuficienta cardiaca afecteaza capacitatea inimii de a pompa sangele in organism si poate fi cauzata de alte afectiuni medicale precum boala arteriala coronariana sau hipertensiunea arteriala. Daca te confrunti cu simptome ale insuficientei cardiace, apeleaza cu incredere la medic pentru a primi un tratament corespunzator si pentru a impiedica agravarea afectarii cardiace!
Surse informative
- “Heart Failure.” NHS Choices, NHS, 19 May 2022, www.nhs.uk/conditions/heart-failure/.
- WebMD Editorial Contributors. “Congestive Heart Failure: Symptoms, Causes, Treatment, Types, Stages.” WebMD, 20 Aug. 2022, www.webmd.com/heart-disease/guide-heart-failure.
loading...