Stresul dincolo de cortina

La ora actuală, s-a demonstrat în mod cert că stresul este relaționat cu: durerile de cap, bolile infectioase, bolile cardiovasculare, diabetul, astmul si ulcerul gastric. Si cercetările continuă! Cele trei sisteme afectate in mod direct de escaladarea stresului sunt:

1 Sistemul digestiv

Sub influența stresului, digestia este inhibată iar după perioada stresantă, activitatea digestivă este amplificată. Deasemenea, supraexcitația sistemului nervos generată de stres conduce la un surplus de adrenalină. Acesti doi factori corelați, conduc în timp la instalarea gastritei și apoi, prin menținerea condițiilor neprielnice, la ulcer.

2 Sistemul imunitar

Sistemul imunitar este format din miliarde de celule specializate amestecate printre celulele sanguine și care circula impreuna cu sângele prin sistemul circulator. Ele străbat organele si țesuturile, apărând corpul de corpurile străine (antigeni), cum ar fi bacteriile, virusii și celulele canceroase.

Principalele tipuri de celule ale sistemului imunitar sunt așa numitele celule albe care se diferențiază în limfocite si fagocite.Sunt doua tipuri de limfocite: Celulele B – produc anticorpii ce sunt eliberați în fluidul care înconjoară corpul celulei cu rolul de a distruge virușii și bacteriile invazive Celulele T – actioneaza în cazul în care invadatorii au patruns în interiorul celulei, se atașează de celula infectată se multiplică și apoi o distrug. Sub efectul stresului, capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva antigenilor este mult redusă și deaceea suntem mult mai expuși infecțiilor de tot felul.

S-a observat că sub influența stresului, se eliberează hormonii corticosteroizi care sabotează eficiența apărării organismului prin scăderea numărului de limfocite. Acest efect nefast este amplificat în cazul persoanelor care folosesc excitante precum cafea sau țigările pentru a se ”elibera” de tensiunea stresului. Aviz amatorilor! 3. Inima și Sistemul circulator Ca răspuns la factorii de stres intens, pulsul crește brusc suprasolicitând inima si vasele sânge.

Vezi si:  FSH Analiza: Importanța și Interpretarea rezultatelor

Creșterea presiunii sanguine menținuta perioade mai lungi de timp reprezintă riscul major in bolile de inimă. Trairea pentru o perioada lunga de timp la un nivel ridicat de stres se dovedeste a fi mult mai nociva decât pare la prima vedere. Sănătatea organismului este subminată. Iar prin cumularea tuturor factorilor implicati, se ajunge ca un organ sau un întreg sistem să funcționeze intr-un mod vizibil afectat. Apare astfel durerea.

Mergem la doctor, facem analize si de cele mai multe ori tratam doar simptomul, (efectele observate) cu medicamente de sinteza, care produc la randul lor alte dereglări ce contribuie si ele la starea generală de dezechilibru. Bine ascuns in spatele medicamentelor, faptașul netratat isi continua cercul vicios al unui comportament care poate să devină cronic.

Mai multe articole pe ArmoniaBio.ro

GD Star Rating
loading...
Stresul dincolo de cortina, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns