Ce inseamna o tensiune arteriala normala?

Hipertensiunea arteriala sporeste riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Aproape un adult din trei sufera de hipertensiune arteriala, uneori fara sa stie acest lucru. Insa ce inseamna exact o tensiune arteriala scazuta, ridicata sau normala?

Ceea ce poarta numele de “tensiune” reflecta presiunea sangelui pe peretii arterelor. Cu fiecare bataie in parte, inima transporta sangele spre artere. Contractandu-se, muschii peretilor arterelor propulseaza sangele in ansamblul organismului. Astfel, organele primesc oxigenul si nutrientii necesari bunei functionari. Aceasta presiune variaza pe durata intregii zile.

Cum putem evalua in mod eficient tensiunea arteriala?
Masurarea tensiunii se va face in stare de repaos, intr-un mediu calm: fara telefon, fara discutii, fara tigara. La sfarsitul masurarii, aparatul afiseaza doua valori: presiunea sistolica, care corespunde contractiei muschiului inimii si presiunea diastolica care corespunde relaxarii inimii, fiind a doua cifra indicata pe ecranul tensiometrului.

 

O tensiune normala nu ar trebui sa depaseasca 135/85 milimetri coloana de mercur. Daca una din cifre depaseste aceasta limita indicata, atunci pacientul trebuie sa fie constient de faptul ca risca sa sufere in viitorul apropiat de o boala cardiovasculara. Aceste valori sunt valabile de-a lungul intregii vieti insa, odata cu varsta, presiunea sistolica creste. Astfel, la persoanele cu varsta de peste 80 de ani, media care nu ar trebui depasita este de 145/85.

Autodepistarea tensiunii arteriale este recomandata incepand cu varsta de 30 de ani, o data pe an, mai ales in cazul persoanelor supraponderale si la persoanele care au o alimentatie bogata in sare. Pentru a confirma diagnosticul de hipertensiune arteriala, trebuiesc efectuate trei masuratori dimineata, la 20 de minute de la trezire si trei seara, inainte de culcare, timp de trei zile. In functie de nivelul de tensiune medicul va putea pune un diagnostic si, va putea oferi un tratament adecvat. In plus, exista si aplicatii cu ajutorul carora se poate masura hipertensiunea arteriale, atat pe Android cat si pe iOS.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns