Durerile de stomac: Posibile cauze si afectiuni

dfbfyhngmn

Durerea de stomac se caracterizeaza ca un disconfort simtit intre regiunea toracica si cea pelvina si se poate manifesta sub forma de crampe, durere brusca si intensa sau durere surda si de lunga durata.

Chiar daca acest tip de durere poate avea motive temporare si inofensive (balonare sau indigestie), pot exista insa si cauze mult mai severe care se pot agrava odata cu trecerea timpului. De aceea, daca experimentezi o astfel de situatie, este recomandat un consult medical specializat mai ales daca durerea persista sau este acompaniata si de alte simptome.

Cu toate ca este organ unic, majoritatea durerilor de stomac nu se refera doar la aceasta portiune ci la intregul tract gastrointestinal care include si esofagul, intestinul gros si subtire, rectul si anusul. Din acest motiv, in continuarea acestui articol vom discuta despre cateva posibile cauze si afectiuni care pot duce la aparitia acestor dureri, pentru ca tu sa fii cat mai bine informat cu privire la sanatatea ta.

5 posibile cauze si afectiuni

De la sarcina la infectii si anumite afectiuni, urmatoarea lista reprezinta cateva dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de stomac:

Sarcina

Durerile de stomac in sarcina sau cele abdominale sunt intalnite destul de des si nu reprezinta, de obicei, un motiv de ingrijorare, mai ales daca sunt usoare sau daca dispar dupa schimbarea pozitiei sau eliminarea scaunului. Avand in vedere ca sarcina poate cauza deseori constipatie, aceasta poate fi cauza principala a durerilor, impreuna cu intinderea ligamentelor. Cu toate acestea, daca durerea este acompaniata si de alte simptome cum ar fi sangerare, suferinta severa care persista mai mult timp sau localizata in zona lombara si secretii vaginale atunci este recomandat un consult medical cat mai rapid.

Ulcerul peptic

Acest tip de ulcer este caracterizat printr-o rana la nivelul stomacului sau a duodenului si este cauzat, de obicei, de infectia cu bacteria helicobacter pylori sau de utilizarea anumitor medicamente care pot irita mucoasa tractului digestiv. Boala se manifesta sub forma de arsura, stare de greata, varsaturi si indigestie.

Gastrita

Gastrita este caracterizata prin inflamarea mucoasei stomacului. Aceasta poate avea cauze numeroase si variate cum ar fi consumul de alcool, utilizarea anumitor medicamente, infectarea cu bacteria helicobacter pylori etc. Pe langa durerea localizata in partea superioara a stomacului, care poate varia in intensitate, gastrita mai poate prezenta si alte simptome cum ar fi balonare, senzatie de satietate dupa consumul unei cantitati mici de alimente, stare de greata si varsaturi si scaderea apetitului.

Boala de reflux gastroesofagian

Aceasta afectiune este caracterizata prin refluarea acidului gastric in esofag cauzand astfel o senzatie de arsura la nivelul gatului si pieptului. Boala de reflux gastroesofagian se mai poate manifesta si prin alte simptome cum ar fi dureri de stomac, tuse si tulburari de deglutitie.

Gastropareza

Aceasta afectiune este caracterizata prin golirea lenta a continutului din stomac in intestinul subtire si este des intalnita in randul persoanelor cu diabet. Pe langa durerea prezentata sub forma de crampe sau disconfort difuz, gastropareza se mai poate manifesta si prin greata, senzatie de satietate, varsaturi la scurt timp dupa masa si scaderea in greutate (in anumite cazuri severe).

Toate aceste cauze si multe altele pot duce la aparitia durerilor de stomac. Este recomandata instiintarea cadrelor medicale daca durerea persista, se agraveaza sau daca este acompaniata si de alte simptome.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns