Tot ce trebuie sa stii despre evolutia normala a sarcinii si care sunt semnele de alarma

pexels-daniel-reche-1556652

Sarcina este unul dintre cele mai importante evenimente din viata, fiind responsabila de o multitudine de schimbari, atat de natura fizica, cat si emotionala. Sarcina vine la pachet cu o serie de intrebari, nelamuriri si ingrijorari, iar informarea corecta este cea mai buna metoda prin care te poti asigura ca sarcina decurge normal. Citeste in continuare si afla care este evolutia normala a sarcinii si care sunt principalele semne de alarma.

Cum are loc conceptia?

In fiecare luna, unul dintre ovare elibereaza un ovul care va incepe sa coboare prin trompele uterine, timp in care acesta poate fi fecundat de un spermatozoid. Dupa fecundatie, oul rezultat incepe sa se divida rapid, iar dupa cateva zile ajunge la nivelul uterului unde se va atasa de endometru si va continua sa se divida si sa creasca.

Care sunt etapele sarcinii?

Sarcina cuprinde 40 de saptamani (cel mai frecvent) si este impartita in trei stadii, perioade de timp numite trimestre. Fiecare trimestru are aproximativ 3 luni astfel:

  • Trimestrul 1: de la conceptie pana in saptamana 12;
  • Trimestrul 2: din saptamana 13 pana in saptamana 28
  • Trimestrul 3: din saptamana 29 pana la nastere.

Trimestrul 1 este critic pentru dezvoltarea fatului, fiind cea mai sensibila perioada de dezvoltare. Pana la sfarsitul trimestrului 2 sunt formate majoritatea organelor fatului. Pe parcursul trimestrului 3, fatul incepe sa ia mai mult in greutate comparativ cu primele doua trimestre.

Sarcina este considerata la termen incepand cu saptamana 39. Uneori, sarcina se poate prelungi si dupa 40 de saptamani. In cazul in care sarcina ajunge la 42 de saptamani, medicul iti va induce nasterea cu ajutorul unor medicamente.

Care sunt semnele de alarma in timpul sarcinii?

In primele saptamani este posibil sa nu stii ca esti insarcinata, pana la intarzierea sau disparitia urmatorului ciclu menstrual. Daca banuiesti ca ai putea fi insarcinata, este recomandat sa faci un test de sarcina si sa te prezinti la medic pentru a te asigura ca totul decurge corespunzator. Incepand cu saptamana 6, sarcina poate fi confirmata ecografic, iar efectuarea acestei investigatii este esentiala pentru excluderea unei posibile sarcini extrauterine.

Daca ai simptome precum sangerare vaginala, durere in etajul abdominal inferior (in special pe o parte) sau disconfort la urinare, poate fi vorba despre o sarcina extrauterina si se impune consultul medical cat mai rapid. Sarcina nu se poate dezvolta in afara uterului, astfel ca in cazul sarcinilor extrauterine este necesara intreruperea lor.

Sangerarea vaginala insotita de crampe si durere in partea inferioara a abdomenului pot reprezenta simptome ale unui avort spontan. Cu toate acestea, in primul trimestru pot aparea sangerari vaginale usoare, inofensive, insa in cazul unor sangerari moderate sau abundente, se impune consultul medical imediat. Pentru a confirma statusul sarcinii, medicul va efectua investigatii imagistice (ecografie) si de laborator.

In concluzie, sarcina este insotita de multiple modificari fizice, iar pe parcursul ei pot aparea diferite simptome neplacute ce iti vor cauza ingrijorare. Discuta cu medicul tau despre evolutia sarcinii pe saptamani pentru a intelege modul in care organismul tau se modifica si pentru a te informa corespunzator atat cu privire la simptomele normale, cat si pentru a recunoaste principalele motive de alarma.

Surse informative

“When Pregnancy Goes Wrong.” NHS, 15 Apr. 2021, www.nhs.uk/pregnancy/support/when-pregnancy-goes-wrong/.

“Fetal Development: Month-by-Month Stages of Pregnancy.” Cleveland Clinic, 16 Apr. 2020, my.clevelandclinic.org/health/articles/7247-fetal-development-stages-of-growth.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns