Din ce in ce mai multi oameni detin camere de supraveghere video, cu diverse scopuri. Unii vor sa isi urmareasca angajatii, altii doresc sa se stie in siguranta si sa stea departe de neplacerile cauzate de hoti in timp ce altii doresc pur si simplu sa isi urmareasca partenerul de viata.
Folosirea unor camere de supraveghere nu este insa intotdeauna legala. Legislatia din domeniu este foarte clara si ofera cateva informatii pe care trebuie sa le iei in considerare, daca nu iti doresti amenzi sau probleme mai mari.
Camerele de supraveghere din locurile publice trebuie sa fie vizibile
Daca te hotarasti sa instalezi o camera de supraveghere intr-un loc public, aceasta trebuie sa fie cat se poate de vizibila. Este interzisa instalarea unor camere ascunse, evident, cu mici exceptii, prevazute in lege. De asemenea, camerele de supraveghere care pot identifica date personale, cum ar fi, spre exemplu, placuta de inmatriculare a unei masini, trebuie sa fie vizibile si ele. Atentie mare, deoarece inclusiv smartphone-urile intra sub incidenta legii.
La locul de munca, camerele de supraveghere sunt acceptate cu anumite conditiile
Pentru angajatori, legile sunt destul de stricte. Acestia pot folosi camere de supraveghere pentru a-si urmari angajatii, atata vreme cat le respecta drepturile la intimitate si atata vreme cat ii informeaza in prealabil. Prelucrarea datelor obtinute din supraveghere trebuie sa s faca si ea in urma consimtamantului liber al angajatilor.
Atentie: In interiorul birourilor in care angajatii isi desfasoara activitatea camerele de supraveghere sunt interzise, fiind exceptate anumite situatii, cum ar fi camerele din banci.
Instalarea camerelor de supraveghere acasa
Daca decizi ca este cazul sa instalezi niste camere de supraveghere acasa, este bine sa o faci in deplina legalitate. Practic, trebuie sa anunti autoritatile in legatura cu acest lucru, pentru a putea primi o certificare. In caz contrar, daca se intampla sa ai nevoie de probele camerelor in instanta, acestea nu sunt acceptate.
Cum poti sa folosesti camerele de supraveghere in Romania?
Exista cateva scopuri pentru care este recomandat sa folosesti camere de supraveghere:
- Prevenirea infractiunilor;
- Supravegherea traficului rutier pentru eliminarea riscului de incalcare a regulilor de circulatie;
- Asigurarea pazei si protectiei pentru o persoana sau pentru bunuri si valori;
- Indeplinirea masurilor de interes public.
Evident, toate pot fi interpretate, insa este bine sa privesti cu foarte mare atentie fiecare aspect al acestui domeniu, deoarece camerele de supraveghere iti pot aduce o multime de avantaje, insa iti pot aduce si mici dezavantaje, in cazul in care nu le acorzi atentie.
loading...