Cate zile de ingrijire pentru copii isi pot lua angajatii din Germania

CONCEDIU-INGRIJIRE-COPIL-BOLNAV

Capricioasa toamnă este aproape, școlile se deschid, copiii se îmbolnăvesc. Nu este greu să vă închipuiți următorul scenariu de coșmar pentru părinți: copilul se îmbolnăvește peste noapte și ambii părinți trebuie să meargă la muncă. Dar cât timp poate lipsi un părinte de la serviciu pentru a-și îngriji copilul? Cine plătește salariul în această perioadă? Aveți nevoie de un certificat de la medicul pediatru? Vă dăm toate răspunsurile în ghidul de mai jos. Iată câte zile de îngrijire pentru copii își pot lua angajații din Germania în 2023.

ZECI DE ZILE LIBERE DE LA MUNCĂ PENTRU ÎNGRIJIREA COPIILOR ÎN CAZ DE BOALĂ

Zilele pentru îngrijirea copiilor au crescut, de la 10 inițial, la 30 sau 60 în 2023. Ele nu se aplică neapărat doar dacă copilul este efectiv bolnav, ci și în cazul anumitor nevoi de îngrijire a copilului.

Astfel, în prezent, fiecare părinte își poate lua treizeci de zile lucrătoare libere pe an pentru a avea grijă de copil. Părinții singuri au dreptul la numărul total, adică 60 de zile. Cu toate acestea, dacă există mai mulți copii, există o limită superioară: aceasta este de 65 de zile per părinte și 130 de zile pentru părinții singuri.

CE CERINȚE TREBUIE ÎNDEPLINITE?

Tații și mamele au voie să stea cu copilul lor bolnav dacă:

  • copilul este mai mic de doisprezece ani
  • medicul a eliberat un certificat
  • îngrijirea copilului este necesară din punct de vedere medical
  • atât părintele în cauză, cât și copilul sunt asigurați legal
  • nicio altă persoană care locuiește în gospodărie, cum ar fi bunicii, nu poate avea grijă de copil

CÂND ESTE NEVOIE DE UN CERTIFICAT MEDICAL PENTRU COPILUL BOLNAV?

Dacă un adult se îmbolnăvește, avizul medical al medicului este de obicei solicitat doar din a treia zi. Copiii, pe de altă parte, au nevoie de un bilet de boală din prima zi. Motivul: Spre deosebire de adulți, angajatorul nu plătește costurile pentru zilele de absență, ci casa de asigurări de sănătate statutară.

SUNT PĂRINȚII PLĂTIȚI ÎN ACEST TIMP?

Adesea, pentru primele cinci zile de îngrijire salariul se plătește integral. Cei cu asigurări legale de sănătate au opțiunea de a solicita indemnizația de boală pentru îngrijirea copilului pentru încă cinci zile (părinții singuri 15 zile). Ucenicii cu copii mici au dreptul la continuarea plății salariului timp de până la șase săptămâni în cazul în care copilul se îmbolnăvește. Alocația de boală a copilului se plătește pentru îngrijirea copiilor grav bolnavi pe o perioadă nelimitată de timp.

Plata pentru îngrijirea copilului bolnav reprezintă 70 la sută din câștigul brut, dar nu mai mult de 90 la sută din câștigul net. În medie, salariul de boală reprezintă aproximativ 75 la sută din venitul net.

ZILELE DE BOALĂ SUNT EPUIZATE: CE SE ÎNTÂMPLĂ?

Dacă un părinte și-a epuizat cele 30 de zile anuale de absență, poate încerca să transfere zilele celuilalt părinte. Acest lucru este posibil dacă ambii părinți sunt asigurați la o casă legală de asigurări de sănătate și unul dintre ei nu se poate ocupa de îngrijirea copilului bolnav din motive profesionale. Cu toate acestea, pentru a evita probleme, este logic să coordonați procedura cu ambii angajatori.

COPILUL BOLNAV ARE 12 ANI: AVEȚI DREPTUL LA ZILE DE ÎNGRIJIRE?

Copiii peste doisprezece ani nu mai au dreptul la concediu medical. În acest caz, părinții trebuie fie să prezinte angajatorului concediu, fie să aranjeze cu angajatorul concediu fără plată.

În Germania, se înregistrază în prezent un număr record de concedii medicale, dar mai multe informații despre acest subiect puteți citi aici.

CINE SUNTEM NOI? CU CE NE OCUPĂM ȘI CU CE VĂ PUTEM AJUTA?

Suntem o firmă care ne ocupăm cu de recuperarea taxelor din Austria și Germania. Dacă ați lucrat sau lucrați încă în prezent în Austria sau Germania și aveți nevoie de ajutor în acest sens. Noi vă stăm la dispoziție! Pe blog-ul nostru, https://migro.ro/blog/, veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care v-ați gândit să încercați lucrul în Austria sau Germania. Noi încercăm să vă oferim informații care vă pot fi de folos în cazul în care aveți de gand să plecați sau sunteți deja în Germania sau Austria.

Ne puteți contacta aici:

  • numărul de telefon:  +40 369 805 805
  • Whatsapp: 0771 441 296
  • e-mail: office@migro.ro

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Dacă dorești să afli informații despre modul în care funcționează și impozitul pe salariu în Austria, poți afla cu un click aici.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns