Un traznet poate distruge echipamentele electronice? Sfaturi in caz de furtuna

Dispozitivele tale electronice sunt in siguranta in timpul unei furtuni daca nu le deconectezi? Nu paria pe acest lucru. Fulgerul poate face multe pagube.

Cand erai copil, ti s-a explicat cu siguranta si tie ca, la prima licarire a unei furtuni, cu fulgere in departare, la primul fulger, la prima sclipire, trebuie sa alergi prin casa pentru a-ti deconecta toate echipamentele electronice. Astazi poate te intrebi daca aceasta practica este un mit sau un adevar?

Adevar sau mit?

Raspunsul este clar: este adevarat, trebuie sa deconectezi toate aparatele. Si nu, oprirea lor nu este suficienta. Fie ca este vorba de computerul tau, de play station sau de televizorul tau, pornite sau oprite, acestea pot fi deteriorate.

Un traznet in apropierea unui stalp de electricitate poate provoca o supratensiune electrica prin liniile electrice sau telefonice ale locuintei tale. Este vorba de milioane de volti. Daca supratensiunea este suficient de puternica, se poate raspandi instantaneu prin cabluri si linii telefonice cu o forta electrica echivalenta cu cea a unui val tsunami.

Primul lucru important de retinut atunci cand scoti priza este ca te poti electrocuta daca atingi un cablu in timpul unei supratensiuni. Asadar, cel mai bine este sa deconectezi aparatele electrocasnice inainte de a se produce o furtuna.

Tehnologia te salveaza

Exista mai multe modalitati de a te proteja impotriva supratensiunilor. In primul rand, nu uita sa  conectezi dispozitivele prin Wi-Fi ori de cate ori este posibil. Supratensiunile pot trece prin cablul Ethernet RJ45. Sunt disponibile dispozitive de protectie impotriva supratensiunilor RJ45 pentru cei care au neaparat nevoie de un cablu.

Investitia intr-un dispozitiv de protectie impotriva supratensiunilor de buna calitate este minima, dar poti cumpara si un invertor.

Atunci cand alegi un dispozitiv de protectie impotriva supratensiunilor, este esential sa iei in considerare mai multi factori. Asigura-te ca ai un indice de protectie a tensiunii (VPR) scazut, pentru o protectie mai buna. Indicele Joule, care masoara energia absorbita de dispozitivul de protectie impotriva supratensiunilor, ar trebui sa fie mai mare de 600 de volti, ceea ce indica o durata de viata lunga.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns