Cum scapam eficient de rozatoarele daunatoare?

De postat pe seoads.org

Mediul inconjurator locuit de oameni, are nevoie periodic de operatiuni de deratizare, respectv de combatere a rozatoarelor de tipul sobolanilor si a soarecilor. Se stie ca infestarea cu rozatoare a unei locuinte sau a unei cladiri este distructiva si periculoasa. Rozatoarele dezvolta un comportament de cuibarire in spatiile unde gasesc hrana si unde se inmultesc, sapa tuneluri si produc eroziuni. Infestarile, adica inmultirea necontrolata a rozatoarelor produc daune grave atat cladirilor, cat si gradinilor, curtilor, livezilor sau depozitelor agricole.

Rozatoarele au capacitatea de a se inmulti rapid si pot fi purtatoare de boli grave, adevarate pericole pentru sanatatea oamenilor, dar si pentru animalele de companie.

Este lesne de inteles ca deratizarea trebuie vazuta ca o operatiune complexa care foloseste atat metode chimice cat si ecologice, structurate pe mai multe paliere. Deratizarea ecologica presupune amplasarea unor statii de captare care folosesc substante adezive, cunoscute drept atractanti, de tip alimentar sau hormonal care prin ingerare de catre rozatoare provoaca eliminarea acestora. Eficacitatea acestor capcane care sunt disponibile in comert, depinde mult de tehnica de amplasare. Si in acest caz, sfatul unei persoane autorizate in combaterea rozatoarelor garanteaza obtinerea unui rezultat mult mai bun.

Desi legislatia de protectie sanitara impune interventia firmelor de deratizare in mod periodic, cu accent pe actiuni de preventie, adesea personalul specializat este solicitat cand infestarea cu rozatoare este un fapt implinit. In acest caz, interventia trebuie sa fie energica si sa foloseasca toate mijloacele posibile. In locurile expuse invaziei de rozatoare, interventia personalului specializat in deratizare trebuie sa fie organizata de cel putin doua ori pe an.

Pentru a obtine un rezultat eficient si de durata, inainte de aplicarea oricarei metode de deratizare, este necesara o evaluare cuprinzatoare a gradului de infestare si a tipului de rozatoare, acestea avand grade diferite de periculozitate pentru om si locuinte. Masurile aplicate vor fi eficiente numai daca au la baza intelegerea obiceiurilor de viata ale diverselor specii de rozatoare.

Astfel, este bine sa se cunoasca faptul ca rozatoarele sunt partial necrofage, dar consuma orice alimente gasite disponibile in pubele, gropi de gunoi, depozite de cereale sau in interiorul unei locuinte. Sobolanii si soarecii isi cauta hrana continuu, dar odata gasita sursa, acestia isi vor face cuib si se vor inmulti rapid, chiar de cateva ori pe an. Cunoasterea acestui bioritm este necesara pentru a se lua primele masuri pentru prevenirea instalarii rozatoarelor, mai ales in preajma locuintelor si a gospodariilor. Fiecare rozatoare poate contamina mai multa mancare decat consuma, iar suprafetele atinse de excrementele acestora sunt compromise, necesitand sterilizarea temeinica.

Masurile de preventie a infestarilor cu sobolani si soareci implica atat un control periodic antirozatoare, dar mai ales constientizarea faptului ca numai un efort constant de pastrare a curateniei in jurul spatiilor locuite este esentiala. Gunoiul trebuie colectat separat, in containere inchise si indepartat rapid si periodic. Depozitele de materiale de constructii, lemne de foc sau orice alta vegetatie care poate fi o buna gazda pentru rozatoare trebuie amplasate la o distanta convenabila de spatiul locuit. Toate fisurile si locurile de acces pentru tevi, cabluri sau conducte trebuie etanseizate periodic. Mansardele, beciurile si oricare alt loc unde se pastreaza alimente trebuie verificate, igienizate, ventilate si prevazute cu capcane, momeli sau alte repelente recomandate de catre specialisti. Alimentele se vor pastra numai in containere etanse.

Clean4you ofera servicii complete de deratizare in Bucuresti si zona Ilfov si in restul tarii.

Toate serviciile sunt prestate numai cu personal autorizat, avand in vedere toxicitatea substantelor profesionale antirozatoare care se folosesc in timpul interventiilor.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns