Iata de ce scaderea economiei nu este atat de dramatica

Iata de ce scaderea economiei nu este atat de dramatica

Scaderea pe care Romania a resimtit-o in al doilea trimestru este mult mai mica decat cele din Marea Britanie sau Spania. Vezi pe acest link de ce asta nu ar trebui sa ne bucure si de ce economia Romaniei este subdezvoltata.

    Ce se intampla mai exact cu economia noastra

“Relațiile noastre cu țările cu care avem legături economice au suferit. Dar nu stăm cel mai rău, suntem în mijlocul listei. Suntem o țară subdezvoltată și acest lucru ne-a ajutat. Avem sectoare care nu funcționează, avem un sector foarte mare de economie de subzistență, avem o piață neagră mare, cum sunt cazurile taximetriei, meditațiilor, reparațiilor etc. Avem un monopol al rețelelor străine de supermarketuri. Toate aceste lucruri ne-au ajutat. Mai avem și un milion de români reveniți în țară, iar aceștia au consumat. Am beneficiat și de o greșeală a PSD, care a majorat salariile bugetarilor în ultimii ani, iar acest lucru a susținut, la rândul său, consumul”, a declarat profesorul de economie Mircea Cosea, fost ministru al reformei.

Se pare ca fondurile europene vor ramane singura speranta. “Noi n-am rezolvat problema șomajului, agricultura are o pondere mică în PIB, la fel și sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele – n.r.). Va fi un mare succes pentru România dacă nu cădem și mai mult. Avem totuși o speranță: fondurile europene. Dar acestea vor veni doar anul viitor. Chiar dacă pandemia se va opri, efectele economice ale ei vor exista între 5 și 10 ani la nivel mondial, inclusiv la noi”, a mai mentionat Cosea.

Tara noastra ar urma sa primeasca aproape 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana, din care 46.4 miliarde reprezinta bugetul european pe perioada 2021-2027 iar 33.5 miliarde sunt fondurile destinate pentru relansarea economica.

Consultantul financiar Emilian Duca sustine ca activitatea economica s-a redus destul de mult deoarece Romania este legata de Germania si Franta. “M-aș fi îngrijorat dacă era mai aproape de 15% scăderea, dar fiind mai aproape de 10% e mai bine. Avem însă o problemă: consumul și-a revenit, producția nu. Principalul nostru export, industria auto, este afectat, mai ales că acum se face trecerea către automobile electrice. La fel, industria energetică își pune acum baza în trecerea spre energie verde, dar noi avem ponderi destul de mari pentru cărbune și petrol”, sustine acesta.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns