Cum sa fii eficient in optimizare!

optimizare SEOContinutul unic si numarul cat mai mare de backlinkuri nu garanteaza succesul in optimizarea unui website. Trebuie sa stim cum sa realizam continut pt site-ul nostru astfel incat acesta sa fie atat pe placul vizitatorilor cat si pe placul motoarelor de cautare, trebuie sa stim sa construim backlinkuri care sa ne fie intr-adevar de folos si trebuie sa stim de cat de multe sau de cat de putine link-uri avem nevoie catre site-ul nostru.

Un rol foarte important pentru o optimizare SEO eficienta il constituie chiar concurenta. Daca site-urile ce se afla in momentul de fata in top10 pentru cuvantul cheie pe care il vizam au in medie in jur de 100 de backlinkuri, noi trebuie sa aducem site-ului nostru un numar asemanator de backlinkuri, chiar putin mai mare si mai relevante.

Pentru o buna optimizare SEO trebuie sa tinem cont de urmatoarele:

1. Cuvintele cheie

  • Cuvintele cheie principale
  • Cuvintele cheie secundare – long tail

2. Continutul

  • Continutul OnSite
  • Optimizarea OnSite
  • Continutul OffSite

3. BackLink-urile

  • Profilul backlink-urilor
  • Ancorele backlink-urilor
  • Provenienta backlink-urilor
  • Numarul si velocitatea backlink-urilor
  • Destinatia backlink-urilor

4. Analizarea rezultatelor, conversiilor

1.Cuvintele cheie

a. Cuvintele cheie principale

Inca de la realizarea website-ului trebuie sa stim scopul pentru care il cream. Dorim sa comercializam anumite produse? Este o afacere sau pur si simplu un blog? In ce domeniu avem de gand sa activam si mai ales – este un domeniu profitabil in mediul online? Sunt persoane interesate de produsul ce vreau sa il comercializez? Cum imi voi promova website-ul? Avem intentii sa ajungem in top pentru anumite cautari?

Raspunsul la majoritatea intrebarilor ni-l ofera chiar Google prin serviciul Keyword Tools. Pentru a afla daca nisa ce-am ales-o prezinta interes in mediul online accesam https://adwords.google.com/o/KeywordTool – Aici vom putea analiza cuvintele cheie, numarul de cautari pentru anumite cuvinte cheie si chiar putem descoperi noi cuvinte cheie care prezinta interes in nisa noastra. Abordarea optimizarii SEO are doua aspecte – fie ne bazam pe cuvintele cheie principale, fie ne bazam pe cele secundare.

Cuvinele cheie principale au avantajul ca din moment ce am ajuns in top 10, traficul se va mari garantat. Insa principalul dezavantaj este ca pentru cuvintele cheie principale, concurenta este deseori foarte mare, iar uneori se intampla ca aceste cuvinte cheie principale sa nu ne livreze vizitatori tocmai targetati.

Sa presupunem ca avem o agentie de web design si dorim sa ajungem in top10 in Google pentru cautarea „web design” – fiind o cautare principala. Keyword Tools ne afiseaza 12 100 de cautari lunare exacte. Este un cuvant cheie principal, cu un numar destul de bun de cautari si cu o concurenta foarte mare. Se merita sa ajungem in top10 pentru acest cuvant cheie? La prima vedere, Da! Este bine ca atunci cand stabilim strategia SEO sa vizam putin mai multe cuvinte cheie si nu doar unul. Pe langa „web design” Keyword Tools ne mai sugereaza si „creare site” si chiar „design web” – sunt niste cuvinte cheie principale pentru care, da, ar fi ideal ca website-ul agentiei noastre de web design sa se pozitioneze in top10. Este acest lucru realizabil? Foarte greu, fiindca sunt niste cuvinte cheie cu o concurenta mare, iar investitia noastra de ajunge in top10 ar putea fi foarte mare. Si nici nu stim exact cat convertesc aceste cuvinte cheie. Asadar incercam sa analizam cuvintele cheie mai cu atentie si ajungem la cuvintele cheie secundare.

b. Cuvintele cheie secundare – long tail

Cuvintele cheie secundare se dovedesc adesea a fi mult mai usor de abordat si chiar convertesc mai bine.

Analizand exemplu nostru cu agentia de web design, putem realiza ca cei ce cauta „web design” nu vor neaparat un website – unii poate chiar sunt curiosi ce inseamna webdesign, altii poate doar vor sa vada proiecte de web design si putini sunt cei care chiar doresc realizarea unui website. In schimb, daca stam sa analizam cuvintele long tail precum „servicii de web design” sau „web design profesional” pare-se ca nu este concurenta la fel de mare, iar conversia chiar ar putea fi mai buna.

2. Continutul

a. Continutul OnSite

Continutul prezent pe site trebuie sa fie unic. Sa nu se regaseasca pe nici un alt site.

Pe langa autenticitate, cand compunem textul trebuie sa tinem cont si de cuvintele cheie. Google dadea o mare importanta densitatii cuvintelor cheie dintr-o pagina, cred ca si acum tine cont, insa nu la fel de mult ca inainte. Personal, recomand sa avem o densitate a cuvantului cheie intre 2 si 4%.

Textul nu trebuie sa fie scris numai pentru motoarele de cautare. Trebuie sa tinem cont de regulile gramaticale, de exprimare, incat si vizitatorul sa inteleaga si sa citeasca cu usurinta textul.

Cand realizam textul, este bine sa tinem cont si de cuvintele cheie vizate dar si de cele asemanatoare sau din aceeasi familie lexicala. In exemplul nostru ce viza o agentie de webdesign, in realizarea textului, trebuie sa avem in vedere si cuvinte precum: web designer, firma de web design, agentie web, webdesign, design site web, etc. Mai nou, Google a inceput sa tina cont mai mult de semantica. Asadar, cand realizati textul, tineti cont si de semantica pentru cuvintele cheie alese.

Pentru o buna intelegere a textului dar si pentru o apreciere a motoarelor de cautare, recomand sa formulati textul tinand cont de titlu, de bullets, de H-uri, italic si de bold. Nu puneti H sau Bold doar pe cuvantul cheie, ci pe expresii sau pe cuvintele long tails. Exemplu: „Servicii profesionale de web design”.

O lista a tuturor lucrurilor de care trebuie sa tineti cont pentru optimizarea onpage gasiti pe scribd.com. Indicat ar fi, ca inainte de publicarea unui articol, sa puteti „bifa” aproximativ 70-80% din cele enumerate.

b. Sugestii pentru o buna optimizare OnSite:

  • Alegeti cuvinte cheie specifice si nu generale
  • Introduceti cuvintele cheie intr-o maniera logica in meta taguri. Nu exagerati!
  • Puneti macar unul din cuvintele cheie vizate in titlu si aveti grija sa nu depasesaca 60 de caractere
  • Cuvintele cheie sa se regaseasca la inceputul si la sfarsitul articolului
  • Foloseste atributul ALT pentru imagini
  • Folosirea corecta a permalink-ului – sa contina cuvantul cheie
  • Textul sa aiba cel putin 250 de cuvinte, cu cat mai mare, cu atat mai bine
  • Tineti cont de cuvintele din aceeasi familie lexicala dar si de semantica
  • Creati un sitemap.xml. Daca folositi WordPress sunt pluginuri speciale pentru asa ceva: Google XML Sitemap

Daca multe din cele enumerate mai sus sunt notiuni si lucruri greu de inteles, oferim consultanta si servicii de optimizare SEO la preturi avantajoase. Pentru detalii, dati click AICI

c. Continutul OffSite

In caz ca dorim sa realizam comunicate de presa pentru site-ul nostru sau dorim sa publicam articole cu link catre site-ul nostru in directoarele de articole, este crucial ca acele articole sa fie unice.

Nu ne ajuta cu nimic daca avem un singur articol pe care il publicam in toate directoarele de articole. Pentru fiecare director de articole ne trebuie un articol unic.

Ai auzit de Panda? Pe langa acel ursulet, in mediul online, Panda este cunoscut ca fiind un nou update de algoritm al motorului de cautare Google. Google Panda a fost creat pentru a face diferenta intre site-urile de calitate si cele de slaba calitate. Site-urile cu continut duplicat sau care primeau link-uri de pe site-uri cu continut duplicat au fost penalizate de acest update. Conform acestui update, continutul de calitate face diferenta…si in mare parte asa este.

3. Backlink-urile

a. Profilul backlink-urilor

Prin profilul backlink-urilor ma refer la tipul backlink-urilor. Adica provin din comentarii, articole, sitewide (footer,sidebar), forumuri, bookmarks, directoare web, retele de socializare, etc.

Profilul backlink-urilor este foarte important, fiind de asemenea foarte important ca linkurile sa provina din surse cat mai diverse. Noi ar trebui sa ne bazam profilul backlinkurilor in functie de profilul concurentilor, in functie de profilul celor din top10 pentru cuvantul cheie vizat.

Conform ultimelor update-uri, Google nu prea mai agreeaza link-urile in footer sau in sidebar, in special daca acestea provin de pe site-uri care nu sunt din acelasi domeniu cu al nostru.

De tinut cont:

  • procurati backlink-uri sitewide numai de pe site-uri din nisa ta dar Nu exagerati!
  • axati-va mult pe retelele de socializare
  • link-urile din articole trebuie sa fie o prioritate
  • construiti-va un profil de backlink-uri asemanator concurentei voastre, dar incearcati sa obtineti link-uri de pe site-uri mult mai autoritare.
  • diversificati backlink-urile

Pentru a afla profilul backlink-urilor concurentilor puteti folosi opensiteexplorer.org. In combinatie cu Link Detective poti afla cu exactitate nu numai profilul backlinkurilor dar si ancorele folosite, provenienta backlinkurilor si chiar numarul aproximativ al acestora.

b.Ancorele backlink-urilor

Anchor textul, sau cuvantul prin care se trimite un link spre tine este de asemenea de o importanta majora.

Un alt update recent al Google penalizeaza website-urile care au backlink-uri in numar mare cu aceeasi ancora. In exemplul dat de noi, este clar ca dorim sa promovam website-ul pe cuvantul „web design”, iar pentru acest lucru, pana cu putin timp in urma era ideal sa construim cat mai multe backlink-uri ce aveau anchor textul exact cuvantul cheie.

Acum este indicat sa folosim cuvintele cheie ca anchor text intr-o proportie mult mai mica si sa folosim cuvinte precum: Aici, Click aici, Citeste, Vezi detalii, numedomeniu.ro, numele brandului, etc. Un exemplu in cazul nostru ar fi: Pentru o oferta completa de web design dati click AICI.

Atunci cand construiti backlink-uri catre site-ul vostru:

  • tine cont de proportia in care folosesti cuvinte cheie in anchor text
  • foloseste ca ancore cuvinte cheie long tail sau expresii
  • foloseste in ancore cuvinte precum: Aici, Detalii, Citeste, numedomeniu.ro, numedomeniu, sursa, etc

c.Provenienta Backlink-urilor

Prin provenienta backlink-urilor ma refer la website-urile de unde acestea provin.

Ideal este ca cea mai mare parte din backlink-uri sa provina de la site-uri din aceeasi nisa cu a noastra, insa acest lucru este foarte greu de realizat. Dar sunt website-uri care desi nu sunt in totalitate pe aceeasi nisa cu a noastra, au categorii specifice domeniului nostru. In exemplu prezentat mai sus, cu agentia de web design, ne este aproape imposibil sa procuram backlink-uri de pe website-urile altor agentii web. Insa putem procura link-uri de pe forumurile de web design, putem posta Guest Posturi pe blogurile destinate nisei de web design, putem comenta articole pe blogurile web designerilor sau a celor ce lucreaza in mediul online . Internetul abunda de comunitati de web designeri, comunitati carora daca ne-am alatura ne-ar aduce numai beneficii.

Putem sa ne procuram backlink-uri si de pe alte site-uri, folosindu-ne de semantica cuvantului nostru cheie principal. Semantica cuvintului „web design” ar putea fi „creare site” si alte cuvinte care se refera la semnificatia cuvintelor cheie. Tot in aceeasi arie se invarte si cuvantul „programator”, facand legatura mai departe cu: programare web, CSS, WordPress,designer, Photoshop, etc. Astfel putem spune ca un link pe un website care ofera vizitatorilor tutoriale despre cum sa folosesca Photoshop  va fi un link related – din nisa noastra.

Desi indicat este sa avem backlink-uri de la site-uri din nisa noastra, un Guest Post pe cate un blog general este de asemenea bine venit.

d. Velocitate si numarul backlink-urilor

Velocitatea link-urilor se refera la intervalul de timp in care acestea au fost procurate.

In campania de optimizare SEO OffSite (linkbuilding) trebuie sa aparem cat mai natural in ochii lui Google. Daca avem un site nou si pornim o campanie de linkbuilding, procurand intr-o saptamana 100 de backlink-uri iar timp de 2 luni nici un alt backlink catre site, nu apare deloc natural(excluzand cazul in care site-l tau a aparut la TV sau pe site-uri cu foarte multi vizitatori J). Asadar incearcati sa mentineti o viteza de construire a linkurilor mica si oarecum constanta. Lucrurile care nu sunt in concordanta cu natura sunt usor de depistat, iar noi nu vrem ca Google sa isi dea seama ca link-urile catre site-ul nostru nu vin pe calea naturala.

velocitatea linkurilor

Asadar, daca ne apucam sa construim backlink-uri catre site-ul nostru, trebuie sa o facem pentru o perioada cat mai lunga de timp si intr-un pas crescator. Pentru un website nou putem incepe prima saptamana cu 5-10 directoare web, un link intr-un articol pe un website din aceeasi nisa cu a noastra, chiar si 2-3 comentarii pe bloguri din aceeasi nisa. A doua saptamana putem mari putin pasul si pe urma chiar putem varia. Cred ca Google isi poate da seama si daca e o campanie de link building „ca la carte” in momentul in care zilnic construim un numar exact de linkuri ..si nu vrem sa riscam. Ideea este sa crestem numarul de linkuri catre site-ul nostru de la luna la luna, insa sa nu le construim dupa un tipar fix.

e. Destinatia backlink-urilor

In strategia de link building trebuie sa tinem cont si de directionarea backlink-urilor. Nu pare deloc natural in ochii lui Google ca toate linkurile ce vin spre site, sa vina catre prima pagina. De asemenea chiar vom fi interesati sa mai ridicam in cautari si anumite pagini interne, nu doar prima. Si pentru paginile interne, atat sursa linkurilor cat si ancorele sa varieze.

4.Analizarea rezultatelor si verificarea conversiilor.

Este indicat ca pe parcursul campaniei de optimizare SEO sa facem si analize – sa monitorizam vizitatorii care ajung pe site, sa aflam cum ajung acestia, cat stau pe site si chiar prin ce pagini au intrat.

O unealta foarte buna pentru a analiza statisticile unui website este Google Analytics – un alt serviciu Google ce monitorizeaza in intregime comportamentul vizitatorului pe website.

Analizand cuvintele cheie de pe care iti vin vizitatorii, bounce rate-ul, timpul cat acestia au stat pe website, vei avea indicii clare asupra cuvintelor cheie pe care sa te axezi in principal. Acelasi lucru si cu backlink-urile: Analizand de pe ce site-uri iti vin vizitatori si cat au stat acestia pe site-ul tau, te va face sa iei cele mai bune alegeri in pastrarea sau scoaterea backlinkurilor.

Un exemplu ar fi: Am un link in sidebar pe un site local de stiri, site-ul are autoritate, e local, la prima vedere ar parea o strategie buna de a promova agentia mea de web design la nivel local, acel backlink ajutandu-ma si sa cresc in motoarele de cautare pentru rezultatele geografice(locale) si chiar as putea aduna clienti. Insa analizand cu Analytics am observat ca, raportat la ultima luna de zile, vizitatorii ce au venit prin intermediul acelui backlink nu au stat mai mult de 2 secunde pe website, iar rezultatele in motoarele de cautare nu s-au imbunatati substantial. Deoarece achizitionarea unui backlink in sidebar pe un website local de stiri este destul de scumpa, cea mai eficienta solutie ramane sa renunt la acel backlink si sa achizitionez altul pe un website care conform statisticilor din Analytics imi ofera vizitatori mult mai targetati.

Analytics e mult mai complex, oferindu-ne posibilitatea de a crea canale, goals, funnels, incat putem afla orice pas pe care un vizitator l-a strabatut pe site-ul nostru.

Acestea fiind spuse…si intelese, sunteti cu un pas mai aproape de o optimizare SEO eficienta.

Autor:
Alex – Consultant SEO la VeryCreative
www.VeryCreative.ro – Agentie profesionala de web design

GD Star Rating
loading...
Cum sa fii eficient in optimizare!, 10.0 out of 10 based on 8 ratings

Lasă un răspuns