Pensia alimentara

Pensia alimentara reprezinta pensia de intretinere a unui copil pe care trebuie sa o plateasca parintele custodian nerezident, mai exact parintele care nu are in custodia sa copilului. Aceasta pensie alimentara este stabilita in urma unui divort sau in urma separarii parintilor.

Pensia alimentara poate fi in bani sau in natura. In urma unui divort, avocatii celor doua parti vor discuta si vor ajunge la un numitor comun. In finctie de necesitatile copilului, avocatii impreuna cu parintii vor stabili tipul pensiei alimentare.

Potrivit schimbarilor din noul cod civil, acesta instituie custodia comuna a ambilor parinti asupra copilului. In acest caz, ambii parinti trebuie sa participe la cheltuielile si necesitatile copilului in mod egal. Chiar si in cazul in care copilul locuieste cu un singur parinte, celalalt parinte este obligat sa participe la cresterea si educarea copilului sau. Toate aceste detalii, sunt insa explicate si stabilite de catre avocati. Acestia, cunoscand situatiile ambilor parinti si fiind pusi la curent cu necesitatile copilului/copiilor vor stabili care sunt regulile pensiei de intretinere. In cazul in care cei doi adulti nu reusesc sa cada de comun acord asupra acestui aspect, instantele judecatoresti vor fi cele care vor da verdictul corect.

In cazul in care unul dintre parinti paraseste tara, parintele care are custodia copilului poate apela la instanta pentru a-l obliga pe celalalt parinte sa plateasca pensia alimentara. Aceasta etapa necesita sustinerea unui avocat si multa rabdare.

Exista si situatii prin care, unul dintre parinti nu are posibilitatea de a plati pensie alimentara copilului. In astfel de cazuri, tot instantele judecatoresti sunt cele care pot rezolva problema. De preferat este ca cei doi parinti sa discute aceste situatii si sa ajunga impreuna la o decizie favorabila copilului. In cazul in care nu se pot rezolva problemele, avocatii sunt cei care fac demersurile urmatoare.

Vezi si:  Sfaturi pentru cresterea cifrei de afaceri

Inainte de a lua orice decizie in legatura cu demersurile unui divort, parintii unui copil trebuie sa apeleze impreuna la un cabinet de avocatura. Specialistii vor discuta cu ei si le vor prezenta situatia casniciei lor. Sfatul unui avocat ii va face pe cei doi parinti sa cunoasca mai bine si mai clar aspectele unui divort. Exista si cazuri de familii care, in urma unei discutii cu un avocat, se razgandesc si isi dau seama ca nu are rost o astfel de separare. Evident, noua lor decizie este benefica si asupra copilului.

GD Star Rating
loading...
Pensia alimentara, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns