Portofelul tau Bitcoin

bitcoinCum sa iti pastrezi moneda virtuala Bitcoin in siguranta.

Monedele Bitcoin, la fel ca orice alt tip de bani, trebuie pastrate in conditii sigure, pentru a nu le putea pierde si pentru a nu putea fi furate. Cum bitcoinii sunt bani digitali, si portofelele in care se pastreaza acestia trebuie sa fie tot digitale, electronice.

Pentru a cumpara Bitcoin ai nevoie asadar de un e-wallet, un portofel electronic in care sa ti se transfere si de unde sa ii poti apoi utiliza dupa cum doresti. Sunt disponibile mai multe tipuri de astfel de portofele digitale, unele destinate utilizarii de pe desktopuri, altele de pe dispozitive mobile, iar altele care pot fi accesate de oriunde, fiind efectiv gazduite pe un server extern, accesibil prin internet.

Desi cele din urma sunt poate cele mai vulnerabile din punct de vedere al securitatii tocmai pentru ca locatia lor nu este controlata direct ci se afla in administrarea unei parti terte, fiecare varianta de portofel necesita cateva masuri suplimentare de securizare, masuri ce tin exclusiv de utilizator.

Primul pas este acela de a alege un user si o parola cat mai puternice pentru logarea sau accesarea acelui portofel. In acest fel este mai dificil pentru un strain sa sparga contul si sa transfere bitcoinii. Atentie insa, datele de autentificare trebuie retinute, caci fara acestea accesul este pierdut definitiv si o data cu el si banii. Asadar, nu pierdeti userul si parola.

Apoi, aplicatia utilizata trebuie sa fie mentinuta la zi cu toate update-urile, caci prin aceste modificari facute de catre compania ce furnizeaza serviciul sunt eliminate amenintarile si eventualele puncte slabe ce pot aparea ca urmare a unor atacuri cibernetice.

Vezi si:  Casa de marcat: pe care o alegi pentru restaurantul tau?

Utilizarea mai multor portofele este un sfat pe care toti detinatorii de bitcoini il ofera noilor intrati in acest domeniu. Asa cum in viata de zi cu zi nu plecam de acasa cu o suma mare de bani la noi in portofel, la fel trebuie sa procedam si cu bitcoinii. Daca aceasta metoda de plata electronica este utilizata frecvent, atunci se poate face un portofel special pentru cumparaturi, in care sa fie pastrata o suma mica de unitati bitcoin, in timp ce un alt portofel (sau chiar mai multe) sa pastreze restul banilor.

Fie ca aveti unul sau mai multe astfel de bitcoin wallet, este bine sa faceti un backup la intervale regulate. Acest backup, pe care trebuie sa il criptati si sa il protejati la fel de bine, va poate feri de multe neplaceri, precum o defectiune a dispozitivului pe care este instalat portofelul, o eroare umana sau chiar pierderea acestuia. Backup-ul poate fi apoi instalat fara a se pierde practic nici o informatie.

Semnatura multipla poate fi o solutie buna mai ales pentru acele portofele in care se pastreaza sume mai mari de bani pentru plati frecvente si repetate. De exemplu, un portofel al unei firme poate solicita 3 semnaturi de pe 3 dispozitive diferite, de la 3 persoane diferite, pentru a procesa o tranzactie, un transfer de bitcoini. Acelasi lucru se poate face si pentru portofelul personal, cerandu-se confirmarea de pe 2 dispozitive diferite ale aceluiasi utilizator.

GD Star Rating
loading...
Portofelul tau Bitcoin, 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Lasă un răspuns