Alegerea corecta a camerelor de supraveghere

Dupa cum probabil stiti sau ati auzit, pe piata exista mai multe tipuri de tehnologii pentru captarea imaginilor cand vine vorba de supraveghere video. CMOS sau CCD sunt termeni care uneori ne pot induce in eroare atunci cand dorim sa achizitionam camere de supraveghere video. Lentila fixa sau varifocala sunt de asemenea termeni des intalniti in aceasta tehnologie ce va pot ingreuna decizia. De aceea, prin articolul prezentat, punem la dispozitie informatii pretioase cu privire la alegerea camerelor de supraveghere pentru nevoia pe care o aveti in materie de securitate.

Inainte de a investi in camere supraveghere video, trebuie sa faceti un mic studiu al spatiului unde ulterior aceste echipamente vor fi montate. Luati in considerare campul de vizualizare (unghiul), la ce distanta sa vada camera pe timp de noapte si cat de fine sa fie detaliile imaginilor surprinse. Dupa ce ati stabilit aceste aspecte singurul lucru care va ramane de facut este sa alegeti modelele de camere potrivite pentru nevoia pe care o aveti. In continuare vom prezenta principalele specificatii ale camerelor de supraveghere:

Senzorul de imagine:

Asa cum va spuneam mai sus acesta poate fi CCD sau CMOS. Pe scurt, senzorii CCD afiseaza imagini cu mai putin zgomot, tocmai din aceasta cauza tehnologia mentionata poate fi folosita si in aplicatii stiintifice spre exemplu, doarece imaginile captate sunt mai clare. Senzorul CMOS in schimb, afiseaza imaginile cu mai mult zgomot decat in cazul CCD-ului dar are un consum mai mic de energie. In concluzie, alegerea unui CCD in schimbul unui senzor CMOS este decizia cea mai potrivita la momentul actual.

Rezolutia:

Cu totii stim ca o imagine afisata de o camera de supraveghere exterior mai performanta este mai buna dar nu toti stim sa explicam de ce. Cu ajutorul ei ne putem da seama cat de clare sunt imaginile afisate. De regula, aceasta se masoara in TVL (linii tv orizontale). Rezolutiile disponibile in cazul camerelor de supraveghere video sunt:

  • 1.Rezolutie normala: 330 – 380 TVL
  • 2.Rezolutie medie: > 480 TVL
  • 3.Rezolutie mare: > 520 TVL

Raportul de semnal SNR

Este un parametru ce se masoara in dB si reprezinta capacitatea camerei de a compensa influenta perturbatoare a zgomotului de imagine. Cu cat acest parametru are valori mai mari cu atat capacitatea camerei de a reduce influenta zgomotului asupra imaginii este mai ridicata.

AGC (automatic gain control)

O functie foarte importanta si benefica ce compenseaza fluctuatiile de iluminat ce pot duce la scaderea semnalului video.

Meniul OSD

Unele modele de camere supraveghere video au pe cablu, un mic joystick, cu ajutorul caruia puteti sa intrati in meniul camerei respective. Acest tip de meniu, este specific acelor modele inteligente si cu el puteti regla mai multe functii cum ar fi: intensitate culori, finite etc. Este o functie extreme de intuitv de folosit si aduce multe beneficii.

Obiectivul:

Asa cum va spuneam la inceputul articolului, exista mai multe tipuri de obiective, cum ar fi: lentile fixe, varifocale sau zoom. Lentila fixa are un unghi ce nu poate fi modificat sub nicio forma. Cu cat lentila fixa este mai mica, cu atat camera va acoperi o latime mai mare. In caz contrar unghiul in apropierea camerei se ingusteaza dar modelul respectiv vede mai mult in lungime. Camerele de securitate ce vin dotate cu lentile varifocale sunt mai practice in sensul ca dumneavoastra ca utilizator puteti regla plaja vizuala, zoom-ul si focusul. Toate acestea se fac manual prin mecanismele camerei. In schimb, camerele cu zoom optic au o lentila ce poate fi controlata dintr-un Digital Video Recorder (dvr) stand alone H264, printr-un port special.

GD Star Rating
loading...
Alegerea corecta a camerelor de supraveghere, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Lasă un răspuns