Economia europeana are parte de cea mai mare scadere din istoria moderna

Chiar daca amploarea recesiunii provocate de pandemia cu coronavirus este imposibil de masurat, primii indicatori economici sunt cei mai scazuti inregistrati vreodata.

Economia europeana este in stop cardiac. Vineri, 3 aprilie, indicii PMI, ai cumparatorilor, care reprezinta sondaje realizate in randul a peste 5000 de companii din zona euro pentru a masura activitatea, au fost publicati pentru luna martie. Cu exceptia Irlandei, acesti indici se afla la cel mai scazut nivel din istoria moderna, cu mult sub nivelul crizei din 2008. In Italia, indicele PMI din sectorul serviciilor este de 17 puncte, stiind ca un nivel sub 50 de puncte este sinonom cu scadere, cu contractie. Niciodata, in istoria indicilor PMI, care isi au originea in anii 1990, nu a fost inregistrat un nivel atat de scazut. In februarie, indicele italian era de 52.

Peste tot in lume scaderea este similara. In Franta, indicele serviciilor a scazut la 27, la cel mai mic nivel de la crearea sa, in 1998. In Spania este de 23, in Germania de 32. In ansamblul zonei euro, indicele “compozit” care cuprinde sectoarele industriale si cel al serviciilor scaderea a ajuns la 29,7%, spre deosebire de 51,6 in luna februarie. In 2008, era in permanenta peste 35 de puncte.

Acesti indicatori raman cu toate acestea destul de optimisti deoarece colectarea datelor a avut loc intre 12-26 martie, atunci cand in majoritatea din tari nu era inca obligatorie izolarea. Deci s-ar putea ca cifrele sa fie si mai catastrofice.

In semestrul doi am putea avea parte de cifre catastrofice. Insa, din cauza pandemiei, aceste cifre nu sunt deloc surprinzatoare conform specialistilor in economie. Magazinele sunt inchise, turismul a disparut, uzinele inregistreaza pierderi…scaderile actuale nu seamana cu o criza clasica. Ar trebui sa folosim cuvinte precum coma artificiala referindu-ne la aceasta situatie. Speram sa treaca aceasta situatie cat mai curand si sa ne revenim treptat…

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns