O carte de gatit este o carte care cuprinde informatii referitoare la retete, ingrediente care pot fi folosite si anumite tehnici care sa va imbunatateasca abilitatile de bucatar. In ciuda faptului ca gasim in ziua de astazi pe internet aproape orice reteta, farmecul deosebit al unei carti de gatit nu a pierit si sunt inca multi iubitori ai acestora. In plus, cartile de acest gen au evoluat si ele la stadiul in care nu mai gasim doar retete rasfirate grupate pe tipul de mancare, ci si sfaturi practice de la marii maestri, fotografii de calitate superioara, sugestii referitoare la nutritie si hrana sanatoasa si tot felul de idei nastrusnice din bucatariile marilor culturi ale lumii. Pana la urma, oricine are nevoie de ghidare in bucatarie, oricat de experimentati am fi intr-ale gatitului. Nu strica sa ne delectam papilele gustative din cand in cand cu ceva nou si modern, sau pur si simplu sa ne inbunatatim cunostintele culinare.
Nu trebuie sa fiti surprinsi de faptul ca exista o istorie bogata a cartilor cu retete: pana la urma oamenilor le-a placut intotdeauna sa manance si de indata ce au avut posibilitatea sa isi paseze de la unii la altii retetele si cunostintele, le-au si pus pe hartie. Bineinteles, cartile de bucate sunt profund diferite de la o regiune la alta. Cea mai veche scriere de acest tip a fost descoperita in Europa si de numeste „De re coquinaria”, evident scrisa in latina, urmata fiind de multe altele. Aceste carti istorice erau mai degraba manuale pentru viitorii bucatari care erau instruiti sa gateasta la marile banchete ale nobilimii. Nu exista niciun fel de culegere de retete culese din popor cu mancarurile comune ale oamenilor de rand. In limba araba, primele carti de gatit au aparut in secolele 10 si 13 ale erei noastre.
Ghidurile culinarea moderne, sunt mai degraba materiale de referinta si nu lipsesc din nicio bucatarie care se respecta. Aceasta au aparut in ultimele 2 secole si includ, pe langa retete instructiuni de lucru intr-o bucatarie, managementul, depozitarea si stocarea produselor alimentare, folosirea ingredientelor si a uneltelor. Initial astfel de carti au fost scrise pentru servitorii din bucatariile caselor instarite si erau pasate de la o generatie la alta.
In zilele noastre, cartile de bucate sunt chiar mai mult decat lucrari de referinta in bucatarie. In primul rand le gasim grupate pe nivele de dificultate: avem carti cu retete simple, si instructiuni pas cu pas pentru incepatori, intermediare si bineinteles, carti pentru bucatari avansati. Le gasim atat online, cat si in librarii si majoritatea sunt scrise de master chefs, bucatari celebri si maesti culinari care s-au facut cunoscuti dincolo de bucatariile marilor restaurante, devenind gazde ale unor emisiuni TV de succes. Nigella Lawson, Julia Child, Jamie Oliver, sunt exemple in acest sens, fiecare cu modul sau unic de a gati si de a scrie despre asta.
Un rol important in conceptia unei carti de gatit o are si contextul etnic si cultural, retele diferinte de la o regiune la alta in functie de ingredientele folosite si de procedurile culinare folosite. Ba mai mult, o multime de carti isi ademenesc cititorii valorificand la maxim acest farmec cultural, prin folosirea regionalismelor, citatelor personalitatilor din zona, sau incropind adevarate povesti populare in spatele unor feluri de mancare.
In afara de varietatea materialului culinar, mai are popularitate astazi accentul pe un mod de viata sanatos, chiar dietetic. Multe persoane cu restrictii culinare se intorc spre cartile de retete pentru a da cat mai multa savoare vietii lor, folosind cat mai putine ingrediente. Exista carti de bucate pentru vegetarieni, musulmani, diabetici, si alte categorii de persoane care aleg sau sunt nevoiti sa renunte la unele alimente.
loading...