Internet cuantic – descopera de ce internetul viitorului va fi mai sigur

Daca securitatea in ceea ce priveste Internetul ar trece prin criptografia cuantica? Considerat drept unul din cele mai puternice modalitati de a securiza sistemele de comunicare, internetul cuantic a inceput sa fie folosit de aproximativ 2 ani de catre oamenii de stiinta din cadrul Los Alamos National Labs din SUA.

Folosirea mecanicii cuantice pentru securizarea internetului…asta cauta cercetatorii de mai bine de doi ani si jumatate. Si daca inca nu stii ce este internetul cuantic a venit vremea sa afli.

Cum functioneaza un internet cuantic? Webul cuantic din cadrul Los Alamos National Labs nu functioneaza asemeni unei retele propriu-zise, de la un computer la altul. Internetul cuantic se prezinta sub forma unui server central care conecteaza toate nodurile intr-o retea dar fara nicio alta conexiune intre noduri. Contrar modalitatilor de comunicare traditionale, un mesaj cuantic se schimba din mmentul in care este observat. Cu alte cuvinte, este imposibil sa stergi urmele persoanei care l-a vizionat. Actualmente, tehnologiile permit trimiterea unui mesaj cuantic de la A spre B cu o singura lungime de cablu de fibra optica. In schimb, redirectionarea mesajului spre un destinatar C, D sau E pune probleme deoarece acest procedeu altereaza mesajul.

Inforatiile care calatoresc din nodul A spre server cu o conexiune securizata si unica sunt mai apoi dirijate spre nodul B via o conexiune clasica unica. Internetul pe care il folosim azi este rapid dar foarte putin securizat. Un internet cuantic ar fi mai lent dar securizat. Ar putea fi pus la dispozitia publicului dar nu in intregime.

Odata cu internetul cuantic, datele personale din mediul online ar fi extrem de greu de furat si de accesat de hackeri.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns