Principalele concepte in scrierea unei dizertatii de calitate

Scrierea lucrarii de licenta si in mod special a dizertatiei ce urmeaza pentru cei care aleg sa isi continue studiile, este probabil cea mai grea si descurajanta parte a educatiei superioare. Dizertatia marcheaza culminarea unor sute de ore de studiu, pregatire, cercetare si mai ales redactare. Nu este deloc uimitor faptul ca multi studenti, pe langa studiile de masterat si doctorat, se lupta si cu viata de familie si cariera, astfel ca multi dintre acestia apeleaza la lucrari de dizertatie la comanda.

Datorita faptului ca scrierea dizertatiei reprezinta un efort de durata, este foarte important ca rezultatele acesteia sa fie pe masura. Principalul motiv pentru care se apeleaza la dizertatie la comanda este lipsa unui profesor coordonator competent ce poate oferi sfaturile necesare ce usureaza aceasta munca gigantica. Urmarea unor anumiti pasi si anumitor puncte importante poate usura insa procesul.

Scopul dizertatiei trebuie sa fie clar. Aceasta trebuie sa reflecte standardele si obiectivele domeniului de cercetare si trebuie in primul rand sa fie originala. Originalitatea este cea mai importanta calitate al unei astfel de lucrari.

Originalitatea si semnificatia: Poate cele mai importante concepte in scrierea dizertatiei sunt originalitatea si semnificatia, insa pentru a putea atinge ambele standarde trebuie mai intai inteles clar ce inseamna fiecare.

Originalitatea: o contributie originala ofera o noua perspectiva, ea trebuie sa porneasca din experienta sau viziunea proprie bazata pe cunostintele in domeniu deprinse pe parcursul perioadei de studiu. Desi nu se asteapta ca intreaga lucrare sa fie un concept absolut nou, cel putin o parte din aceasta trebuie sa reflecte si sa demonstreze o gandire intuitiva si capacitate de analiza.

Vezi si:  Animatori pentru Petreceri Copii: Bucurie și Distracție Garantată

Semnificatia: in ceea ce priveste semnificatia lucrarii, aceasta trebuie sa aiba impact, subiectul dezbatut sa fie unul de importanta empirica, teoretica dar si conceptuala, iar implicatiile sa trimita catre avansarea in domeniul de studiu. Ca si in cazul originalitatii, exista trepte ale semnificatiei, la cel mai inalt nivel lucrarea devenind un potential raspuns sau o potentiala rezolvare a unei probleme nerezolvate in domeniu. Pentru o lucrare de calitate nu se asteapta insa atingerea unui astfel de nivel pentru ca aceasta sa ia nota maxima,semnificatia trebuie insa sa fie clara.

Pentru a se asigura ca lucrarea este atat originala cat si cu semnificatie in domeniu, studentul isi poate pune urmatoarele intrebari:

  • Dizertatia pune intrebari noi sau adreseaza probleme inca in curs de rezolvare in domeniu?
  • Se folosesc metode si concepte noi?
  • Extinde lucrarea granitele disciplinei?
  • Are aplicatii practice?
  • Este subiectul unul interesant pentru comunitatea din domeniu?
GD Star Rating
loading...
Principalele concepte in scrierea unei dizertatii de calitate, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns