Un program care sa detecteze imaginile retusate

Adobe, creatorul celebrului program, Photoshop, vrea sa se bazeze de acum inainte de pe inteligenta artificiala pentru a descoperi manipularile unei imagini.

Photoshop… chiar si cei care nu au utilizat niciodata acest program au auzit de el, de programul care te ajuta sa iti retusezi pozele. Iar in aproape 30 de ani, a devenit o adevarat referinta profesionala, dar si sinonim cu retusare de poze. Pentru marele public o poza « manipulata » sau transformata este o poza « photosophata ». O imagine de care creatorul sau ar vrea cu siguranta sa scape.

Astfel ca, editorul american, Adobe, a declarat, fara urma de ironie, ca se fac cercetari stiintifice care sa ajute la detectarea de imagini trucate.

Intr-o nota detaliata pe blogul sau, creatorul Photoshop, explica pe larg demersul sau de a explora noile premise oferite de noile tehnologii, mai ales de inteligenta artificiala. In acest fel, se va ameliora increderea in autenticitatea pozelor digitale.

Fiecare procedeu utilizat pentru trucarea de imagini, lasa in urma sa “semne” numite artefacte.

Cei care au realizat acest program admit insa ca programul lor nu este perfect sau super performant si ca trebuie sa se mai imbogateasca inca cu o multime de cunostinte de la alte tehnici de retusare, dar ca acesta permite facilitarea si automatizarea detectiei.

Acesta ar putea sa fie in viitor, noul rol al celebrului program de la Adobe. Sa ajute mai ales mjloacele mass-media sa identifice si sa controleze autenticitatea pozelor. Aici intra mai ales lupta contra campaniilor de propaganda sau de dezinformare, mai ales de genul fake news.

Crize geopoliitce, tensiuni comerciale, politica interioara… iata o multime  de subiecte in cazul carora foarte multi jurnalisti au fost tentati de manipularea imaginii.

Vezi si:  Cum iti alegi un laptop? Un mic ghid care sa te ajute

Dar programul ramane un instrument de analiza, pana la urma, deoarece decizia cu privire la intentia excata a unei poze o ia pana la urma fiinta umana. Adica inteligenta umana nu cea artificiala.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns