Inchiderea retelelor de telefonie mobila 2G de la sfarsitul anului 2025 este de natura sa scoata din functiune numeroase dispozitive conectate.
Un buton de apel de urgenta intr-un lift fara speranta. O alarma incapabila sa alerteze serviciile de securitate. O bratara de asistenta la distanta ineficienta in cazul in care o persoana dependenta cade. Aceste incidente risca sa se inmulteasca odata cu inchiderea anuntata a retelelor mobile 2G si 3G?
Orange va fi primul care isi va inchide reteaua 2G, la sfarsitul anului 2025. Acesta va fi urmat un an mai tarziu de SFR si Bouygues Telecom. In 2028 si 2029, cei trei operatori vor opri apoi reteaua 3G. Serviciile Free Mobile vor fi, de asemenea, afectate, deoarece grupul lui Xavier Niel – care este actionar individual in Le Monde Group – utilizeaza reteaua 2G a Orange de la crearea sa in 2012.
In ciuda implementarii 4G si 5G, milioane de dispozitive utilizeaza inca tehnologiile anterioare. Federatiile pentru asistenta la distanta si securitate la distanta (Groupement professionnel des métiers de la sécurité électronique, GPMSE) estimeaza ca 7,8 milioane de dispozitive sunt conectate utilizand 2G si 3G, dintre care 4 milioane utilizeaza 2G. „Acest fapt nu a fost luat in considerare de operatori”, afirma Brice Brandenburg, responsabil cu afacerile publice la Ignes.
Un cost „necunoscut”
Orange a avertizat cu privire la sfarsitul 2G in ianuarie 2022, cu patru ani inainte de inchiderea definitiva. Cu toate acestea, potrivit profesionistilor din domeniul alarmelor, ascensoarelor si asistentei la distanta, acest termen este prea scurt pentru a migra catre 4G-5G. Intre dezvoltarea echipamentelor, certificarea acestora, crearea lantului de productie si instalarea lor, ei considera ca ar fi trebuit sa fie avertizati cu sase sau sapte ani inainte de data fatidica.
Sursa: https://www.lemonde.fr/economie/article/2024/10/30/fin-de-la-2g-la-peur-de-la-grande-panne-pour-les-ascenseurs-les-alarmes-et-la-teleassistance_6366202_3234.html
loading...