Kaprun si Zell Am See sunt doua statiuni renumite de iarna, amplasate la cca 100 km de Salzburg si 150 de Innsbruck. Majoritatea celor care opteaza pentru aceste destinatii vin aici iarna, pentru ca zona ofera conditii exceptionale de schi. Sute de kilometri de partii cu telegondole, telecabine, telescaune bine echipate si oferind conditii de urcare excelente. Apres-ski-uri la fiecare nivel, centre de inchiriere, scoli de instructaj, chiar si magazine si cinema-uri. Turist singur, cu familia sau in grup, ai toate conditiile pentru o vacanta de iarna reusita.
Lacul Zell ingheata iarna si ofera o posibilitate perfecta de promenada pe el, de la majestuosul Grand Hotel, pana pe partea cealalta. Este o efervescenta nemaipomenita acolo in sezonul de schi, oameni din toata lumea venind aici sa se bucure de zapada.
Vara insa, aceste statiuni erau ca si parasite. Ici si colo cate un turist ratacit, cate un montagniard care haladuia pe nenumaratele poteci de munte de pe valea Kaprunului si de deasupra lacului, la Schmitten. Locatiile sufereau din cauza sezonalitatii si castigurile care se acumulau iarna, se risipeau vara. Se lucra cu personal permanent putin, completarea fiind necesara in sezonul de iarna, cu ospatari si bucatari adusi din alte parti.
Acum cativa ani insa, administratia locala a inteles ca in situatia in care creaza anumite facilitati, ar putea sa aduca turisti si pe perioada verii. Asta insemnand permanenta in functionarea locatiilor din zona, personal stabil mai numeros, incasari mai mari si nu in ultimul rand, taxe acumulate la bugetul local.
Asa ca au creat un card care include gratuitati si reduceri pentru aproape tot ce este legat de turism: mijloace de transport, de urcare, intrari la obiective zonale, la complexe SPA. Au incurajat in acest fel turistii sa vina si vara acolo si s-au trezit peste noapte asaltati in primul rand de bogatii Orientului Mijlociu. Tarile din care vin cu preponderenta acestia sunt Kuweit si Emiratele Arabe Unite. Doar ca si acestia au perioada in care sosesc, de undeva din iunie pana pe la jumatatea lui iulie, cand incepe Ramadan-ul. Atunci, cu o saptamana inainte nu mai vezi tipenie de arab in zona, toti retragandu-se pentru post acasa.
Urmatorii sositi sunt turistii din est. Atrasi de tarifele mici si de gratuitatile card-ului, multi isi aleg sa faca un concediu la poalele Alpilor. Bucataria austriaca este cunoscuta ca excelenta, peisajele sunt mirifice, programul poate fi incarcat la maxim, se poate merge la Salzburg, la Innsbruck, se poate urca la ghetari, se poate traversa adevarata Transalpina.
Tot mai multi romani am intalnit acolo, semn ca invatam si stim acum sa alegem destinatiile potrivite.
loading...