Ar putea rutina dvs. de vopsirea parului sa va afecteze riscul de cancer la san?

Studiul Arecent publicat in Jurnalul International al Cancerului a examinat utilizarea vopselelor permanente de par si a agentilor de indreptare chimica in randul femeilor alb-negru cu o sora cu cancer de san din S.U.A.

Ei au descoperit un risc mai mare de cancer de san asociat cu utilizarea de vopsea permanenta de par si de indreptare, riscul fiind mai mare la femeile de culoare.

Studiul a lasat multe femei punand o singura intrebare: Ar trebui sa incetez sa ma vopsesc sau sa-mi indrept parul?

Aceasta intrebare poate sa va fie si in minte, mai ales daca aveti o programare permanenta la salonul dvs. preferat. Insa expertii avertizeaza ca mai multe cercetari ar fi utile inainte sa te incurajeze sa fii cenusiu (sau cret).

„Cred ca este prea devreme pentru a face o recomandare larga de tratament pe baza ei”, spune Dr. Megan Kruse, medic oncolog medical la clinica Cleveland.

Dr. Elizabeth Arena, oncolog chirurgical specializat in cancerul de san la Surgery Group din Los Angeles, are o perspectiva similara, spunand ca nu este tocmai pregatita sa le spuna pacientilor sa nu mai vopseasca parul inca. Ea subliniaza ca studiul a fost un studiu observational si ca ar dori sa vada mai multe cercetari.

„Dar cred ca este foarte interesant”, spune ea. „Cred ca este foarte grozav ca cineva examineaza aceste lucruri.”

Un lucru de luat in considerare este faptul ca toti participantii la studiu aveau deja o ruda apropiata cu cancerul de san, ceea ce ii plaseaza automat intr-o categorie de risc mai mare.

Legatura de cancer de san si vopsea de par

Multi experti aplauda cercetatorii noului studiu pentru ca au aprofundat problema.

„Cu siguranta va fi ceva la care se gandesc femeile”, spune dr. Kruse, care a inceput deja sa primeasca intrebari de la pacienti cu privire la implicatiile studiului.

Medicul oncolog Dr. Abenaa Brewster crediteaza cercetatorii studiului pentru ca au abordat o problema care afecteaza multe femei si pentru includerea specifica a femeilor vopsite in studiu.

„Au pus o intrebare relevanta despre care sunt preocupate femeile”, spune ea, numind-o „o intrebare cultural relevanta pentru femei”.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns