Beneficiile sapunurilor naturale si compozitia lor

sapun-facut-in-casaMarea majoritate de a celor nascuti inainte de 1990 au avut ocazia sa se spele macar odata cu sapun de casa, sau cei care au avut bunici la tara au vazut cum se face sapunul de casa in gospodarie.

Nu era mare  vrajitorie asa cum nici astazi nu e mare lucru sa faci sapun de casa. Diferenta intre sapunu ce se facea pe vremea bunici si cel facut astazi este una foarte mare.

Sapunul facut de bunica in tuciul din gradina in spatele casei se facea din grasmi animale, o punga de soda caustica, o galeata de apa de la fantana, o sticla de ulei  de floarea soarelui si o mana de plante adunatae de prin gradina (menta, busuioc, fruze de nuc, urzici, sapunarita, ect).   Toata compozitia se amesteca si se fierbea timp de  3-4 ore dupa care se lasa sa se raceasca si sa se aseze timp de 24 de ore. A doua zi in tuci gaseam  sapunul ce se ridica la suprafata sub forma unui strat de grasme (exact ca grasimea de pe oala de ciorba cand o scoti de la frigider) si lesia sau lichidul ce se folosea la curatarea vaselor si a diverselor oale  de prin gospodarie. Sapunul se taia bucati si  putea fi folosit imediat  ori se depozita in podul casei.

Sapunul pe care il facem astazi se prepara in marea majoritate din gasimi vegetale (ulei de masline, cocos, palmier, samburi de struguri  nehidrogenate si presate la rece). Pe langa uleiurile ce  formeaza masa sapunului se adauga un exces de 5-8% uleiu in exces, ce va face sapunul mai hranitor si emolient. Fiecare ulei adaugat in compozitie va  da  sapunului in final diferite proprietati. Sapunul poate fi emlient, spumant, dursau un sapun moale, in functie de uleiul folosit.

Vezi si:  Fertilizarea in vitro, o noua sansa pentru persoanele care sufera de infertilitate

Soda caustica lichidul si uleiul sunt cele 3 substanta de care saponificarea  nu poate avea loc. In urma reacatiei de saponificare rezulta sapunul  fara nici o urma de soda caustica si fara alte lichide. Sapunul obtinut astfel prin procedeul la “rece”adica fara fierbere, are nevoie de o perioada de 3-6 saptamani de maturare. Dupa aceasta perioada dispare orice urma de alcalinitate se poate fi folosit direct pe piele. Pentru testarea alcalinitatii se poate folosi hartie de turnesol. Sapunul natural realizat din uleiuri vegetale curata pielea si in acelasi timp  o hraneste.

Salvează

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns