Cand facem reballing?

despre reballing

Utilizatorii care au avut probleme in trecut cu un laptop ce avea cipul video defect, au auzit probabil de reballing. Acest proces presupune relipirea cipului video pe placa de baza insa nu are o rata de succes garantata de 100%. Unele laptopuri care au fost supuse la reballing au fost folosite cu succes pentru alte cateva luni bune, in timp ce altele nu au rezistat nici o luna.
Pentru a evita situatiile in care platiti pentru reballing iar laptopul se defecteaza iar dupa 2 saptamani, trebuie sa fii in cunostinta de cauza.
Reballingul este un procedeu destul de complex, prin care se relipeste un cip video, pe placa de baza. Cipul video ajunge sa se dezlipeasca treptat, din cauza caldurii din interior. Daca laptopul se stinge brusc, sau daca afiseaza dungi ciudate pe display, sunt sanse mari ca de vina sa fie cipul video.

Trebuie sa intelegem ca un cip video care se manifesta in acest mod, va trebui dezlipit de pe placa de baza. Relipind inapoi acelasi cip video, sansele ca laptopul sa functioneze din nou pentru o perioada lunga de timp, sunt destul de mici.

Daca utilizatorul nu foloseste laptopul la jocuri si programe complexe de editare video sau foto sau alte tipuri de programe care neceista procesare grafica intensa, este posibil ca laptopul sa mai functioneze, insa fara sa aveti o garantie.

Situatia se schimba atunci cand inlaturam cipul cu probleme si relipim un cip nou nout! Asta implica automat costuri mai mari pentru achizitionarea cipului nou. Pretul unui astfel de cip nu este mai mic de 300-400 de lei si in cazul anumitor modele de laptopuri mai scumpe, si cipul video va fi mai scump.

De exemplul, in cazul unui Macbook cu procesor i5 sau i7, vechi de 3-4 ani, pentru care s-a platit peste 4000 de lei, este posibil sa renteze inlocuirea cipului cu unul nou. Mai bine spus, in acest caz, un service de laptopuri care face reballing, nici nu ar trebui sa propuna relipirea cipului vechi ci automat folosirea unui cip nou.

Cum se face reballing?

Acest proces implica utilizarea unei statii de reballing BGA cu infrarosu. Pe aceasta statie se fixeaza placa de baza si se controleaza temparaturile in asa fel incat sa nu se aplice temperaturi prea mari pe placa de baza. Mai exista si reflowul insa aceasta opertiune nu presupune folosirea statie BGA ci reincalzirea cipului video pe placa de baza, fara a putea controla temperaturile.
Reflowul nu este deloc o optiune de luat in calcul iar in unele situatii nici reballingul nu poate fi o solutie practica. Depinde foarte mult si de cunostiintele pe care le aveti in materie de laptopuri si componente cat si buna credinta a service-ului la care apelati. Daca service-ul va recomanda sa nu relipiti cipul vechi, nu inseamna ca vor sa va incaseze mai multi bani pentru un cip nou.
Nu ar trebui sa ganditi asa, asta si pentru faptul ca de regula cipurile video sunt cumparate de la alte magazine, atunci cand clientii au nevoie, deci practic, service-ul nu are nici un beneficiu de pe urma achizitionarii cipului de catre client. La fel de bine puteti sa cumparati chiar voi cipul si sa apelati la service pentru relipirea acestuia.

Cat costa reballingul?

Pretul pentru reballling variaza de la oras la oras si de la un service la altul. Pentru reballing in Bucuresti veti plati de la 200 de lei in sus in timp ce in alte orase din tara, este posibil sa gasiti preturi ceva mai mici.

Daca vi se cere pentru reballing o suma de 100 de lei, este foarte posibil sa primiti reflow in loc de reballing asta pentru ca reballingul nu costa nicaieri 100 de lei.

GD Star Rating
loading...
Cand facem reballing?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns