Ce riscam daca nu curatam intern laptopul?

curatare laptop

Laptopurile sunt foarte compacte, in comparatie cu clasicele calculatoare care beneficiaza de o carcasa incapatoare. Motivul pentru care laptopurile sunt atat de compacte, este legat de greutate, dimensiuni si mobilitate. Laptopurile sunt facute pentru a putea fi transportate cat mai usor, iar acest lucru nu se putea realiza fara ca dimensiunile sa fie cat mai mici posibil.

Tot din acest motiv, racirea unui laptop este mult inferioara fata de racirea unui calculator. Doar simplul fapt ca spatiul este foarte mic, face ca temperaturile mari, degajate de componente, sa fie mai greu de evacuat.
Exista tot felul de tehnologii noi la laptopurile de gaming scumpe, insa nu se regasesc si pe laptopurile mai comune sau pe modelele lansate in urma cu cativa ani.

Racirea unui sistem, fie ca vorbim de laptopuri sau calculatoare, este foarte importanta in buna functionare a respectivului dispozitiv. Daca temperaturile cresc prea mult in interior, componentele incep sa fie afectate iar continuand sa utilizati laptopul in aceste conditii, cresteti sansele ca una sau mai multe componente sa sufere din cauza caldurii excesive.

In mod normal, sistemul de racire al unui laptop, este capabil sa scoata afara caldura de la componente, insa cu timpul aceasta capacitate este diminuata din mai multe motive, principalul fiind acumularea de praf.

Praful este prezent pretutindeni, indiferent daca noi consideram ca mediul in care folosim laptopul, este foarte curat. In timp, in interiorul laptopului, se acumuleaza din ce in ce mai mult praf, care va ajunge sa formeze paturi de praf, ce vor obtura caile de ventilatie, iar racirea se va face incomplet.

Acest lucru poate fi prevenit prin simpla curatare interna a laptopului si inlocuirea pastei termoconductoare, cel putin o data pe an. Daca observati ca laptopul se incinge din ce in ce mai tare in ultima vreme, va recomandam sa il desfaceti pentru o curatare de praf si pentru a inlocui pasta termica de la procesor si GPU.

Aceasta operatiune este si mai importanta, in situatiile in care laptopul despre care vorim este folosit intens la jocuri sau editare foto/video complexa. Jocurile sau softurile de acest tip, necesita multe resurse si astfel solicita componentele care raspund de partea grafica.

Prima componenta care va simti efectele caldurii excesive, ca urmare a lipsei curatarii si inlocuirii pastei, este cipul video. Acesta va functiona dupa un timp, cu intreruperi, pana cand nu va mai functiona deloc. O curatare se poate face si acasa, fara sa apelati la service, in timp ce inlocuirea unui cip video defect, va necesita plata unei sume de la 400 de lei in sus.

GD Star Rating
loading...
Ce riscam daca nu curatam intern laptopul?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns