Cripto-cipurile depasesc obstacolul in calea calculatoarelor cuantice la scara larga

QuTech a rezolvat o problema majora pe drumul catre un computer cuantic pe scara larga. QuTech, o colaborare a TU Delft si TNO, si Intel au proiectat si fabricat un circuit integrat care poate controla qubits la temperaturi extrem de scazute. Acest lucru deschide calea catre integrarea cruciala a cvb-urilor si a electronicelor lor de control in acelasi cip. Oamenii de stiinta si-au prezentat cercetarile in cadrul Conferintei ISSCC de la San Francisco.

Calculatoare cuantice
„Acest rezultat ne apropie de un computer cuantic pe scara larga, care poate rezolva problemele care sunt intratabile chiar si de cei mai puternici supercomputere. Solutiile la aceste probleme pot avea un impact puternic asupra vietii de zi cu zi, de exemplu in domeniile medicinei si energiei, „a declarat conducatorul echipei Fabio Sebastiano de la QuTech si Facultatea de Inginerie Electrica, Matematica si Informatica.

Temperaturi extreme
„Sunt multe probleme care trebuie rezolvate inainte de a avea un computer cuantic pe scara larga care functioneaza”, a spus Sebastiano. „Informatiile cuantice stocate in bituri se pot degrada rapid si pot deveni inutilizabile, cu exceptia cazului in care rabaturile sunt racite la temperaturi foarte apropiate de zero absolut (-273 grade Celsius, sau 0 Kelvin). Din acest motiv, de obicei, qubit-urile functioneaza in interiorul frigiderelor speciale la temperaturi cat mai scazute. ca 0,01 K, controlat de electronice conventionale care functioneaza la temperatura camerei. ”

Scalare in sus
Un fir este necesar pentru a conecta fiecare qubit la electronica de control. Desi acest lucru este fezabil pentru numarul mic de cbiti care sunt in functiune, abordarea va deveni imposibila pentru milioanele de cbits necesare in computerele cuantice utile. „Ar fi echivalent cu a lua camera de 12 megapixeli pe telefonul dvs. mobil si a incerca sa conectati individual fiecare milion de pixeli la un circuit electronic separat”, a spus Sebastiano. „O solutie mai viabila este de a opera electronica care controleaza qubits-urile la temperaturi extrem de scazute (criogenice), astfel incat acestea sa poata fi plasate cat mai aproape de qubits.”

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns