Cand si unde se folosesc cantarele industriale?

Desi exista preconceptia conform careia cantarele industriale sunt numai pentru cantitati foarte mari, care nu sunt suportate de cantarele obisnuite, adevarul e ca multe dintre aparatele de masura in anumite industrii sunt mult mai fine si au o acuratete de ordinul zecimilor de miligram; cel putin in industria chimica sau farmaceutica, cantitatile de substanta folosite sunt adesea de ordinul milogramelor, motiv pentru care este obligatorie folosirea unor cantare industriale de precizie. In Aciclovir, de exemplu, cantitatea de substanta activa este de 50 de mg/gram, masa pe care nici un aparat obisnuit nu o poate masura.

In mod normal, atunci cand este nevoie de cantarirea unor cantitati foarte mari de substanta, de materiale, se apeleaza la cantare robuste, care pot ajunge sa masoare pana si obiecte ale caror masa este de ordinul tonelor. Mai mult, exista aparate de masura, care sunt tot cantare industriale, dar care ofera informatii inclusiv despre gradul de umiditate din obiectul/ele masurat/e, precum si despre cantitatea totala de apa din obiectele respective. Nu sunt pe atat de intalnite precum cele obisnuite, insa se folosesc frecvent in industria mineritului si in industria chimica.

Ceea ce e interesant de observat e faptul ca, in ciuda progresului tehnologic, inca se mai folosesc cantare clasice. In piete de exemplu, la diferite targuri sau chiar in depozitele cu materiale de constructii, inca se folosesc aparate de masura bazate pe arcuri si parghii. Totusi, intrucat acuratetea acestora este deseori slaba sau… manevrabila, autoritatile fac presiuni asupra comerciantilor ca toti cei ce comercializeaza produse vrac sa foloseasca numai aparate de masura digitala, care indica intotdeauna informatii corecte pana la ordinul gramelor.

De ce cantare digitale si nu cele clasice?

Atat din ratiuni de spatiu (cele digitale ocupa cu mult mai putin spatiu), dar si pentru ca s-a constatat ca cele clasice pot indica rezultate gresite in anumite conditii, plus ca dupa o perioada de utilizare, cantarele clasice isi pierd calibrarea. In plus, ca urmare a utilizarii indelungate si a fortelor de frecare dintre piesele componente, in timp cantarele nu mai masoara corect, lucru care poate fi atat in defavoarea comerciantilor, cat si a vanzatorilor. Intrucat aceste lucruri nu se intampla la cantarele digitale, fie ele industriale sau nu, la care se adauga si faptul ca ele nu necesita decat o ingrijire minimala, e usor de inteles necesitatea dotarii tuturor comerciantilor si operatorilor industriale cu cantare digitale.

GD Star Rating
loading...
Cand si unde se folosesc cantarele industriale?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Lasă un răspuns