Care sunt principalele componente ale unui ambreiaj si cum functioneaza?

Nu sunt la vedere, insa ambreiajele sunt peste tot prin jurul nostru. Acestea au diverse forme si marimi, reusind sa faca automobilele sa functioneze. Cele mai populare ambreiaje sunt, fara doar si poate, ambreiajele montate pe o masina cu cutie de viteze manuala. Acestea sunt cele despre care vom discuta in acest articol.

Care sunt componentele unui ambreiaj?

In momentul in care achizitionezi un kit de ambreiaj, fie ca este un kit ambreiaj seat, un kit ambreiaj audi sau un kit ambreiaj vw, componentele sale sunt aceleasi. Vei descoperi un disc de ambreiaj, o placa de presiune, un rulment si o serie de componente mai micute.

Discul de ambreiaj este, asa cum ii spune si numele, un disc. Acesta este realizat din otel si are ambele fete acoperite cu un material de frictiune. In functie de tipul de material de frictiune si de calitatea discului, ambreiajele pot fi destinate unor scopuri diverse. Exista ambreiaje pentru strada, ambreiaje pentru curse sau pentru anduranta.

Placa de presiune este un alt element extrem de important si este compusa din placa de presiunea propriu zisa si o diafragma cu mai multe petale, care se misca in momentul in care este apasata pedala de ambreiaj.

In pachetul pe care il primesti in momentul in care comanzi un kit de ambreiaj vei primi si un rulment. Acesta impinge diafragma placii de presiune si este legat de  furca de angrenare, actionata prin cablu.

Functionarea ambreiajului este destul de simpla: Acesta trasmite miscarea de rotatie a volantei direct catre axul din cutie. Practic, atunci cand pedala de ambreiaj este apasata, cutia de viteze nu are legatura cu motorul, insa cand pedala este lasata, ambreiajul face legatura dintre cele doua.

Vezi si:  Ce trebuie sa stim despre CASCO

Care este cea mai eficienta varianta de folosire a ambreiajului?

Daca iti doresti un ambreiaj rezistent pe termen lung, atunci trebuie sa il angrenezi la o turatie cat mai mica. De cele mai multe ori, uzura este datorata unei schimbari la o turatie mare, care duce la uzura materialului de frictiune.

Pentru a menaja cat mai bine ambreiajul, este bine sa ridici incet piciorul de pe pedala, atunci cand turatia este mica. In caz contrar, este posibil sa apara probleme um ar fi alunecarea ambreiajului, zgomote dubioase sau decuplarea greoaie de volanta.

GD Star Rating
loading...
Care sunt principalele componente ale unui ambreiaj si cum functioneaza?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns