Chiar daca pandemia cu coronavirus e departe de a se fi incheiat, ar trebui sa ne gandim putin si la consecinte. Acestea sunt fizice si psihice.
Chiar daca numeroase sunt tarile care au ridicat restrictiile, pandemia cu coronavirus continua. Acum, specialistii asteapta aparitia sechelelor provocate de coronavirus. La fel ca orice patologie de o asemenea amploare, datorita numarului mare de persoane afectate si numarului mare de pacienti spitalizati, este logic sa ne asteptam la unele consecinte pe termen lung. Viitoarele complicatii sunt inca in curs de evaluare, insa unele cercetari au deja un pronostic.
Sistemul respirator este cel mai important, pneumonia provocata de Covid-19 fiind conditia predominanta. Cu toate acestea, tulburarile neuromusculare si perturbarile fiziologice nu sunt deloc de neglijat.
Fibroza pulmonara datorata coronavirusului. Datorita urgentei acestei situatii, folosirea ventilatoarelor la pacientii afectati mai grav de coronavirus a fost excesiva. Aceste dispozitive lasa sechele datorita folosirii indelungate. Astfel, o fibroza pulmonara isi poate face aparitia. Aceasta afectiune ar putea diminua capacitatea respiratorie a persoanelor timp de mai multi ani. Fibroza pulmonara reprezinta o cicatrizare a tesutului pulmonar care inlocuieste alveolele cu fibre non respiratorii.
Slabiciune musculara dupa spitalizare indelungata. Slabiciunea musculara este o sechela care apare la persoanele nevoite sa stea un timp indelungat pe patul de spital. Datorita faptului ca au fost imobilizati atata vreme, muschii au tendinta sa se atrofieze. Atunci cand pacientul iese din spital corpul sau nu mai este acelasi, cantareste cel mai probabil mai putin si tonusul sau muscular este minim.
Sechelele psihologice vin cu contururi diferite si pot fi abordate sub unghiuri diferite. Apar la pacientii care au avut o forma grava de coronavirus, la cei care au suferit o izolare intensa si in egala masura la cei din prima linie, la medici.
loading...