Daca ai ajuns aici cu siguranta iti plac masinile si nu de putine ori ai intrat intr-un magazin de piese auto, fie pentru un mic accesoriu, fie pentru cumparaturi mai serioase, cum ar fi baterii sau anvelope auto, sau, de ce nu, pentru a cere un simplu sfat de la o persoana autorizata. Eu recunosc, cele mai mari probleme le am atunci cand vine timpul sa imi schimb anvelopele, pentru ca sincer nu stiu exact ce criterii trebuie sa iau in considerare atunci cand le aleg. Am facut un mic research si o sa va prezint in randurile ce urmeaza cateva observatii.
Anvelopele auto au imprimate pe ele diverse coduri si semne, iar soferii, in marea lor majoritate, nu stiu exact care din ele se refera la grosimea anvelopei sau care reprezinta inaltimea talonului. Sunt insa destule informatii pe care sa le luati in considerare. Trebuie sa stiti ca exista multe diferente intre anvelope, unele nu rezista la viteze foarte mari, altele nu sunt potrivite pentru anumite temperaturi, alte anvelope nu sunt facute sa reziste la greutati foarte mari, asadar cat mai multe cunostinte despre piesa auto care face legatura intre masina si sol sunt mereu binevenite inainte de a intra intr-un magazin de piese auto cu gandul de a le achizitiona.
Daca veti analiza cu atentie partile laterale ale unei anvelope, veti putea observa ca exista cateva coduri in format alfanumeric ce ofera date utile despre proprietatile tehnice ale anvelopei. Iata cateva exemple ce reprezinta principalele caracteristici intalnite la anvelope auto:
1. Indicele de greutate – fiecare anvelopa este proiectata sa suporte o anume masa maxima atunci cand este utilizata. Pentru indicele 91 rezulta o masa maxima admisa de 615 kg pentru fiecare anvelopa, deci un total de 2460 kg pentru intreaga masina
2. Dimensiunea anvelopelor – Un cod de genul 195/65R15 ne ofera urmatoarele informatii: 195 reprezinta latimea anvelopei in milimetri, 65 reprezinta valoarea ratei de aspect dintra inaltimea si latimea anvelopei (in exemplul nostru inaltimea reprezinta 65% din latimea anvelopei), litera R corespunde unei constructii de tip radial a anvelopei iar ultimul numar, 15, este egala cu marimea necesara in inch a diametrului pe care trebuie sa il aiba janta pe care se va monta respectiva anvelopa.
3. Indicele de viteza – viteza maxima la care anvelopa va rezista pentru o durata de 10 minute fara a se deteriora. Pentru un indice cum ar fi W, viteza maxima admisa este de 270 km/h.
4. Anvelope all-season – daca pe anvelopa veti observa grupuri cum ar fi MS, M+S, M/S sau M&S atunci inseamna ca dispuneti de o anvelopa auto ce poate sa fie utilizata atat pe noroi, teren uscat cat si pe zapada.
5. Thread wear – un indice mai mare pentru aceasta caracteristica va insemna o rezistenta a anvelopei pentru si mai multi kilometri.
6. Indice temperatura – nu este masurat in grade, ci poate avea drept valori A, B sau C si reprezinta gradul de rezistenta al anvelopei odata cu cresterea temperatuii sale.
7. Codul DOT – detalii despre locul si data fabricatiei anvelopei auto. Este bine de stiut data, deoarece o anvelopa fabricata acum 5 ani nu va mai putea fi folosita in conditii de siguranta.
Fiti siguri ca inainte de a intra intr-un magazin de piese auto aveti cunostinte minime necesare pentru a putea achizitiona anvelopele auto cele mai bune pentru masina Dvs.
loading...