Cei mai importanti factori care influenteaza cursul valutar

Cursul valutar este pretul unei monede exprimat intr-o moneda straina (valuta). Ca orice valoare de pret, cursul de schimb se formeaza pe o anumita piata, prin confruntarea fortelor acestei piete: cererea si oferta (de valuta). Analiza factorilor care determina nivelul si evolutia cursului de schimb permite elaborarea unor modele teoretice ale procesului de formare a acestui pret.

Modificarile de curs valutar se produc datorita unor factori care influenteaza evolutia valutelor, iar acesti factori se impart in mai multe categorii:

  • Raportul dintre cerere si oferta – vorbim aici, desigur, de raportul dintre cererea si oferta de valuta existe pe o piata, la un moment dat. Acest raport mai poarta si denumirea de principiul pietei libere si este determinat in functie de anumite valori. Mai exact, in momentul in care, intr-o anumita tara de pe Glob exista o cerere foarte mare de moneda, acea moneda va creste automat in valoare. De ce? Ei bine, raspunsul este foarte simplu. Daca, de exemplu observam la un moment dat ca in Romania tot mai multa lume cumpara euro, in termeni financiari, acest lucru se traduce drept o cerere mare de euro in Romania. Astfel, foarte multe persoane vor vinde RON (moneda nationala) pentru a cumpara euro si astfel se va ajunge la o depreciere considerabila a RON-ului in raport cu euro. Bineinteles , si reciproca se aplica in acest caz, in sensul ca daca se constata ca in Romania cererea de euro scade, sau este foarte mica, valoarea monedei nationale va creste. Astfel se produc schimbarile din cursul de schimb valutar BNR afisat zilnic.
  • Evolutia ratei dobanzii. Mai exact, daca intr-o anumita tara de pe Glob se intampla ca rata dobanzii sa fie mai mare comparativ cu dobanda dintr-o alta tara, moneda nationala a tarii in care dobanda este mai mare va avea o valoare mai mare decat moneda tarii in care rata dobanzii scade.
  • Rata inflatiei este un alt factor important care determina evolutia si modificarile din cursul valutar BNR. Pentru cei care nu stiu, inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana a puterii de cumparare a monedei nationale. Asadar, in situatia in care Romania, de exemplu inregistreaza o rata mai mare a inflatiei decat Statele Unite, sa spunem, RON-ul va avea, in mod evident, o valoare mult mai mica decat dolarul american. Motivul principal pentru care se determina aceste deprecieri este raportul dintre puterile de cumparare ale monedelor nationale pe piata interna.

Asadar, exista multi factori care contribuie la schimbarea valorilor de curs valutar pe care le putem vedea zilnic afisate pe panourile bancilor si ale caselor de schimb. Este bine sa cunoastem cu totii aceste cauze, pentru a putea anticipa mai bine fluctuatiile cotatiilor valutare de pe piata romaneasca.

GD Star Rating
loading...
Cei mai importanti factori care influenteaza cursul valutar, 6.9 out of 10 based on 7 ratings

Lasă un răspuns