O cerneala “vie” 3D ar putea revolutiona medicina si cucerirea spatiala

Cercetatorii au reusit recent sa creeze o cerneala vie pentru imprimarea 3D, reprogramand bacteriile E. coli. Aceasta cerneala bio ar putea sa produca medicamente sau sa creeze materiale de constructie care se pot repara singure.
Bio-imprimarea este un procedeu recent care permite crearea de materiale vii, folosindu-se bio- cerneala si imprimarea 3D. Cercetatorii de la Universitatea Harvard si Brigham and Women’s Hospital tocmai au creat o noua cerneala microbiana foarte promitatoare.

Au ales o noua abordare, folosind bacteria Escherichia coli. Au reusit sa programeze microbul astfel incat sa asambleze monomeri de proteine pentru a crea nanofibre care sunt mai apoi organizate in retele. Combinandu-le cu alte ingrediente, au reusit sa obtina un hydrogel extrudabil care se poate folosi cu o imprimanta 3D.

Cercetatorii au mai integrat in cerneala lor 3D si alti microbi E coli, de data aceasta programati sa produca alte elemente. Acest lucru le va permite sa imprime obiecte vii cu proprietati particulare. Astfel, au putut sa imprime materiale care produc azurin, un medicament anticancer in prezenta anumitor produse chimice sau care prind in capcana perturbatorul endocrianian bisphenol A si il elimina din mediu.
Conform cercetatorilor, aceasta cerneala vie ar putea sa se reproduca. Ar putea sa fie folosita astfel pentru a crea materiale de constructie autoreparatoare acolo unde transportul de materiale brute este mai complicat, de exemplu in spatiu sau pe Luna sau Marte.

Cercetatorii cred ca aceasta cerneala ar putea fi folosita pentru a crea noi sisteme pentru producerea sau livrarea de substante sau chiar pentru a permite noi modalitati de filtrare a componentelor chimice…

De asemenea, ei afirma ca poate sa posibil ca tehnica sa poata fi utilizata pentru a imprima materiale de constructie regenerabile care ar creste si, de asemenea, sa se poata auto-repara, permitand construirea de cladiri mai durabile in locatii indepartate.

Sursa: https://www.futura-sciences.com/tech/actualites/impression-3d-cette-encre-vivante-3d-pourrait-revolutionner-medecine-conquete-spatiale-95274/

 

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns