Contacte inteligente: viitorul portabilului pe care nici macar nu il veti vedea

In 2016 am inregistrat un avans interesant in domeniu. Oamenii de stiinta de la Future Industries Institute din Australia au lucrat la filme ultra-subtiri cu capacitatea de a conduce electricitate si, prin intermediul unui tinkering creativ, au reusit sa-l transforme intr-o lentila de contact biocompatibila. Acest dispozitiv prototip avea capacitatea de a conduce electricitate, ridicand posibilitatea construirii unor mici circuite electrice in lentila pentru a servi tot felul de scopuri, fie ele pentru a alimenta diferite tipuri de senzori de sanatate sau chiar un fel de afisaj retinian minuscul pentru tehnologii cu realitate augmentata.

In Franta, profesorul Jean-Louis de Bougrenet de la Tocnaye conduce o echipa de cercetare optica la IMT Atlantique, o universitate tehnologica din Nantes. Oamenii de stiinta lucreaza la o noua generatie de dispozitive optice care ar putea indeplini unele functii interesante. Una din acestea este capacitatea de a detecta directia exacta a privirii utilizatorului, ceea ce ar putea duce la tehnologii de asistenta pentru orice, de la conducere, la proceduri chirurgicale pana la sisteme de realitate augmentata care nu necesita ochelari sau casti.

Si ar putea face parte si din viitorul razboiului. DARPA a petrecut mai bine de un deceniu cercetand lentile de contact inteligente pentru a oferi soldatilor o margine in camp. Imaginati-va tipul de informatii afisate pe ecran pe un joc de tragatori in prima persoana, cu jucatorul capabil sa verifice inventarul sau sa arunce o privire rapida pe o harta fara sa priveasca in jos, dar aplicat lumii reale. In timp ce castile si ochelarii sunt o modalitate viabila de a oferi acest lucru, o lentila de contact transparenta cu un ecran incorporat ar fi si mai buna.

„Ideea este sa inlocuim”, spune de Bougrenet de la Tocnaye. „Cu un sistem de realitate augmentata, cautati prin geamuri care sunt semi-transparente, asa ca aveti cateva informatii suplimentare despre lumea reala. Totul este materializat pe ecranul de sticla, dar ideea este sa transferati asta direct pe retina, astfel incat sa nu aveti niciodata nevoie de ochelari sau casca. ”

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns