Anxietate, suferinta, tristete… emotiile si sentimentele negative au uneori tendinta de a fi inlaturate de gandirea pozitiva. Dar, cum ar fi daca ai reusi sa gasesti pacea si sa avansezi prin intermediul optimismului tragic?
Un celebru provreb spune Speranta moare ultima. Daca ar trebui sa rezumam optimismul tragic, aceste trei cuvinte ar putea rezuma intr-un fel credinta sau conceptul sau. Pentru ca, unoeri, atunci cand totul pare sa se prabuseasca la anuntarea unei vesti mai rele sau in timpul unui eveniment mai dificil, sa te agati de o speranta, fie ea cat de mica, vei reusi sa faci mai bine fata durerii.
Si totusi, in fata unei situatii mai complicate, se incurajeaza mereu gandirea pozitiva. Mereu mai valorizata mai ales pe retelele sociale, si poate ca si de catre cei din anturajul tau, aceasta filozofie nu este insa de mare ajutor in toate situatiile.
Trebuie sa fii in forma cu orice pret si sa iti spui ca iarba nu este mai verde altundeva.
Cum ar fi deci daca cheia ar fi mai degraba de a intelege emotiile negative, de a incerca sa le imblanzesti si din toate experientele sa iesi mai matur? Este si conceptul optimisumul tragic, cel al sensului vietii, cel care a fost teoretizat de catre Viktor Frankl.
Trebuie sa gasesti deci un motiv de a trai chiar si atunci cand esti mai dificil. Acolo unde pozitivitatea toxica i-ar impinge pe prietenii tai sa spuna Vezi latura buna a lucrurilor, Accepta teama/suferinta, cel mai bine at fi ca dificultatile prin care treci sa fie vazute ca o experienta din care inveti multe lucruri, spunandu-ti, ca la capatul drumului exista mereu speranta si iubire. Este o modalitate de a gandi care te va duce pe drumul reziliente, al ascultarii si empatiei.
loading...