De ce este important sa porti ochelari de soare

384210166

Ochelarii de soare: un moft, un simplu accesoriu fashion sau un produs important pentru sanatate? Purtarea unei perechi de ochelari de soare de calitate aduce cu sine o serie de beneficii pe care le poti descoperi in continuare.

Ochelarii de soare contribuie la pastrarea sanatatii ochilor

Alege o pereche de ochelari de soare pentru barbati marca Polaroid si vei avea parte de un produs care contribuie activ la protectia ochilor impotriva radiatiilor UV. Opteaza pentru un model no name, care costa mai putin decat un pachet de tigari, si vei avea pe nas un accesoriu dragut si complet inutil.

Ochelarii de soare protejeaza sanatatea ochiului prin doua mecanisme:

  • Blocheaza accesul radiatiilor UV in zona delicata a ochiului – in cazul in care incorporeaza filtru UV 100%;
  • Imbunatatesc contrastele, reduc stralucirea si reflexiile, ceea ce previne suprasolicitarea ochilor.

Datorita acestor mecanisme de actiune, Healthline.com demonstreaza, intr-un articol documentat stiintific, modul in care ochelarii de soare protejeaza sanatatea ochilor prin:

  • Reducerea riscului de cataracta: cataracta reprezinta cel mai mare risc asociat expunerii ochiului la soare;
  • Reducerea riscului de degenerescență maculară;
  • Reducerea riscului de aparitie a cancerului la nivelul ochiului.

Ochelarii de soare protejeaza pielea din jurul ochilor

Pielea din jurul ochilor este deosebit de fina si de sensibila si, din nefericire, nu poate fi protejata adecvat cu ajutorul cremelor de protectie solara. Este motivul pentru care Academia Americana de Oftalmologie recomanda alegerea ochelarilor de soare supradimensionati, care ofera protectie și zonelor adiacente globului ocular.

Un avantaj suplimentar al ochelarilor de soare supradimensionati este faptul ca ei sporesc nivelul de protectie impotriva razelor UV, inclusiv la nivelul ochiului, blocand inclusiv radiatiile reflectate in unghiuri variate de diferite suprafete.

Ochelarii de soare accelereaza recuperarea medicala

Lumina puternica a soarelui poate intarzia vindecarea in cazul unor interventii sau tratamente la nivelul ochiului. Exact asa cum medicul aplica un bandaj peste o leziune a pielii, el va recomanda sa porti ochelari de soare in perioada de recuperare dupa interventii chirurgicale de tipul corectarii viciilor de refractie sau corectarii cataractei.

Evident, nu este suficient sa pui pe nas o pereche oarecare de ochelari de soare, dar acestia vor face parte din protocolul complet de recuperare pe care il vei discuta cu medicul oftalmolog.

Ochelarii de soare protejeaza impotriva factorilor de mediu

E evident faptul ca ochelarii de soare trebuie purtati in zilele insorite, dar specialistii spun ca ei aduc beneficii importante pentru sanatate si atunci cand este innorat. De pilda, e bine de stiut ca zapada reflecta 80% din radiatiile UV ale soarelui si pot determina o forma de orbire temporara inclusiv in zilele innorate.

Vantul poate usca si irita ochii si poate transporta o multime de praf si alte corpuri straine care lezeaza corneea. Ochelarii de soare ofera un oarecare grad de protectie impotriva vantului si a acestor impuritati, asadar purtarea unei perechi potrivite are avantaje si din acest punct de vedere.

Ochelarii de soare pot reduce riscul de accidente in trafic

Perceptia vizuala este esentiala pentru a te putea orienta corect si rapid in trafic, iar unul dintre avantajele majore ale ochelarilor de soare este legat de atenuarea unei serii intregi de probleme care iti pot distrage atentia sau te pot impiedica, pur si simplu, sa vezi clar drumul din fata ta.

Ochelarii de soare reduc stralucirea unei sosele ude si atenueaza reflexiile solare de pe suprafete lucioase cum sunt acoperisurile de tabla ale caselor. Ei imbunatatesc contrastul si contururile si te ajuta sa apreciezi mai corect distantele.

Este important, totusi, sa alegi pentru condus o pereche de ochelari de soare cu lentile maro sau gri, pentru a evita fenomenul de distorsionare a culorilor, care poate creste timpii de reactie.

Purtarea ochelarilor de soare aduce o multime de beneficii importante, prin urmare ar fi nedrept sa ii consideram doar un accesoriu la moda. Pe de alta parte, da: ai la dispozitie o gama variata de optiuni care sa se potriveasca stilului tau si trendurilor actuale.

GD Star Rating
loading...

Lasă un răspuns