Nu toate iile sunt romanesti !

Ne place sa credem ca ia este pur romaneasca, ori asta nu e neaparat adevarat.

Momentan, se banuieste ca originea acestui tip de camasa s-ar afla undeva in preaja perioadei de inceput a culturii Cucuteni, adica in urma cu 4-7000 de ani, pe teritoriul nord-estului Romaniei de astazi, a Republicii Moldova si chiar a Ucrainei.

Intr-adevar, ia face parte din portul femeiesc traditional romanesc, insa astfel de bluze se pot intalni la mai toate popoarele balcanice si nu numai.

Diferentierea iilor se face, de regula, prin insemnele cusute pe maneci, pe piept si pe gat, care pot contine simboluri specifice unei anumite zone, cat si simboluri magice menite sa protejeze femeile de spiritele rele, de strigoi pribegi si de vraji.

Doar un muzeolog bun poate spune daca o ie romaneasca este specifica unei anumite zone, daca contine elemente traditionale romanesti sau nu. De ce? Pentru ca aceste bluze au fost foarte difierite de la regiune la regiune, ba chiar in unele parti apropiate de granite, pe bluze s-au tesut/brodat si elemente de décor ale popoarelor vecine.

Cum arata o ie traditional romaneasca?

Raspunsul la aceasta intrebare e destul de complex, intrucat depinde. De exemplu, fetele necasatorite aveau rareori camasi in 2-3 culori la care nu era asociat niciun sort, pe cand femeile mai in varsta purtau ii dintr-o singura culoare, care de obicei, era culoarea dominanta a intregului costum.

Cert e ca mai toate iile romanesti cuprind cateva elemente comune de croiala, anume umarul, incretul sau altita (elementele decorative de pe maneci), raurile si bibilurile (elemente oblice si cusaturi de imbinare specifice).

Vezi si:  De ce sunt stirile din showbiz apreciate?

In ceea ce priveste elementele specifice fiecarei zone, e destul de greu de delimitat o lista de trasaturi clare din motive expuse mai sus. In principiu insa, in Moldova iile erau tesute cu spice de grau (mai ales la costumele de nunta), iar in Oltenia se brodau pe maneci simboluri infurcate, despre care se spune ca aveau un caracter magic.

GD Star Rating
loading...
Nu toate iile sunt romanesti !, 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Lasă un răspuns