Misterioasa istorie a gecilor de piele

geci de pieleUna dintre cele mai indragite piese vestimentare purtate de barbati si femei in egala masura este geaca de piele.

Putini stiu insa care este originea acesteia si cat de interesanta si indelungata este istoria acestei interesante piese vestimentare.

Geaca de piele a aparut undeva in timpul Primului Razboi Mondial, fiind produsa pentru a servi drept uniforma pentru pilotii militari americani si germani. Desi initial era fabricata din materiale mult mai tari si era foarte grea, geaca de piele a evoluat si s-a stilizat o data cu trecerea timpului. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial geaca a inceput sa fie purtata si in Rusia spre exemplu, fiind cumva un fel de uniforma a celor din armata si serviciile secrete.

In SUA s-a jucat cartea castigatoare si aceasta piesa a fost introdusa in vestimentatia motociclistilor. In 1928 Irving Schott a cumparat magazinul Harley Davidson din New York si a inceput comercializarea acestora pe scara larga.

De altfel, atunci cand spunem geaca piele barbati ne gandim in primul rand la motocilcistii cei duri care strabateau autostrazile singuratice ale Americii in cautare de aventuri. Aceasta imagine a fost mult influentata si cumva insuflata si de filmele hollywoodiene care prezentau eroi precum Marlon Brando in 1953 in filmul „The Wild One”, unde era un motociclist numit „sexy”, „periculos” ºi „rebel”.
Anii 1980-1990 au reprezentat punctul in care geaca de piele a devenit un simbol. Arnold Schwarzenegger in rolul lui T-800 din filmul „The Terminator” sau Mel Gibson in „Mad Max” au contribuit la imaginea libertatii, rebeliunii, duritatii, independentei, fiind totodata senzuale si sexy.

Muzica si muzicienii vremii au contribuit si ei la popularizarea acestei piese vestimentare, adaugand chiar elemente noi precum lanturi, catarame mai mari sau accesorii colorate. The Sex Pistols, Blondie, Micheal Jackson sau Madonna au avut un rol important in introducerea unei geci de piele in tinuta de strada.

GD Star Rating
loading...
Misterioasa istorie a gecilor de piele, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lasă un răspuns